НОВОСТИ

Gotovo 70 godina se ćutalo o ustaškom pokolju

28/04/2021

U Potkozarju kod Banjaluke od godine je obilježeno 79 godina od stradanja Srba iz ovog sela – nekadašnje Ivanjske i Piskavice, koje su ubile ustaše 5. i 12. februara 1942. godine.

U Potkozarju kod Banjaluke

U Potkozarju kod Banjaluke

Slobodan Radulj, predsjednik Skupštine Udruženja građana “Kozara” koje je organizator ovog događaja, rekao je da je dogovorena izgradnja spomen-obilježje za oko 600 ubijenih srpskih civila.

On je istakao da se o onome, o čemu se gotovo 70 godina ćutalo, mora javno govoriti, kako bi mladi naraštaji znali šta se dešavalo našim precima.

“Hvala Bogu da o tome sada možemo da govorimo jer smo do sada šaputali. Moj rođak, svjedok tih događaja, sredinom sedamdesetih godina prošlog vijeka je odležao 60 dana u zatvoru jer je pričao šta se dešavalo u zaseoku Milakovići, gdje je ubijeno 180 Milakovića”, naveo je Radulj.

On je podsjetio da su Srbi u ovim selima ubijeni nakon stravičnih događaja u Drakuliću, Šargovcu i Motikama početkom februara 1942. godine.

“Ista ideologija i isti izvršioci su bili u Potkozarju, Piskavici i Verićima”, naglasio je Radulj.

Prema njegovim riječima, sa današnjeg obilježavanja je poručeno da treba gajiti sjećanje na te žrtve, bez prava na mržnju i osvetu jer to, kako je istakao, nije hrišćanski.

Radulj je naveo da na brojnim obilježjima koje postoje na Kozari, na svakoj grobnici piše “žrtve fašističkog terora”, što je ocijenio kao najveću podvalu srpskom narodu.

“Zna se ko su žrtve i ko je sve izazvao i pisati tako uopšteno znači da to ide ka zaboravu i nakon 100 godina neko može da izokrene istoriju i da kaže da su žrtve bili zločinci. To je svjesno urađeno, da se ne bi znalo ko je žrtva, a ko zločinac i toj priči jednom moramo stati ukraj”, rekao je Radulj.

On je naveo da je danas u 9.00 časova u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Potkozarju služena sveta liturgija, a u 10.00 časova parastos žrtvama.

“U 11.00 časova smo imali istorijski čas, obraćanje predstavnika Udruženja `Kozara`, savjetnika ministra rada i boračko-invalidske zaštite Srpske generala Milana Torbice, te izaslanika gradonačelnika Banjaluke”, naveo je Radulj.

Početkom februara 1942. godine, kada se u banjalučkom naselju Drakulić desio stravični zločin, ustaše su počinile pokolj i u potkozarskim selima Ivanjska /današnje Potkozarje/ i Piskavica, gdje su na najbrutalniji način poklana 562 srpska civila, među kojima je bilo 77 djece.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести