НОВОСТИ

Граорац: Иза Извјештаја Независне комисије стаће грађани, посебно породице жртава

19/04/2024

Важно је да се тачно зна шта и како се десило, а не да јавност има прилику да слуша само једну страну приче.

 

 

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Исидора Граорац рекла је, коментаришући Извјештај Независне међународне комисије о страдању свих народа у сребреничкој регији, да је јако битно да се бројке прикажу реално.

“Нисмо били задовољни протеклим периодом ни свим оним што смо слушали гдје се потенцирала искључиво бошњачка жртва док о српским жртвама за које се зна међународни представници нису причали јавно“, изјавила је Граорац.

Подсјетила је и да су на овом Извјештају радили најеминентнији стручњаци. Граорац је додала да ће иза овог Извјештаја стати, како највиши орган власти, тако и остали грађани и посебно породице жртава.

“Због садашњости, прошлости и будућности свих нас је важно да се на овако реалан начин прича о овим стварима а не да стално слушамо о страдању Бошњака, 11. јулу, датумима који се вежу за само једну страну“, додала је она.

Граорац је такође рекла да се, када је ријеч о подручју Подриња, говори о великом броју страдалих превасходно цивила али и бораца.

“То је оно што нас као представнике породица, жртве боли и вријеђа што се тај број минимизира или се уопште не спомиње као да се није ни десило“, закључила је.

Граорац се осврнула и на процесуирање оних који су чинили злочине на Србима.

“Бројке процесуираних су минималне, такве да је о њима смијешно говорити о томе колико су људи који су вршили монструоззне злочине добили казни или чак били ослобођени за те злочине иако постоје докази, видео снимци, свједоци који су били спремни да свједоче превасходно у Хашком трибуналу, а да не говоримо о Суду и Тужилаштву БиХ који нису приказали оно што смо ми очекивали да ће њиховим формирањем бити – стављена равнотежа на процесе, да ће се на исти начини третирати жртве, нажалост то нисмо дочекали“, навела је Граорац.

Додала је да се то види и у судским процесима који се данас воде.

“Процеси који се воде за злочине над српским жртвама или трају по неколико десетина година или нема подигнутих оптужница, или се оне подижу па се процеси одуговлаче, свједоци не долазе, оптужених нема. Или, што је најпоразније, да се злочинцу који је пресуђен за злочин на казну од осам година дозволи да оде из БиХ. То је оно што још више погађа људе који су директно везани за те злочине, њихови најмилији су страдали на тим подручјима“, додала је Граорац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести