НОВОСТИ

Хоће ли странци санкционисати Бећировића?

07/08/2023

Док породице српских жртава чекају судску правду за мучка убиства у Западној Крајини 1995. године, бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић велича налогодавца ових злочина Атифа Дудаковића.

 

 

Бећировић је бившем команданту Петог корпуса тзв. Армије БиХ, оптуженом за ратни злочин, одао “признање за допринос у борби за одбрану БиХ”.

Ово је чин понижења и покушај негирања српских жртава, порука је институција и организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата. Кажу да је састанак Бећировића и Дудаковића упозорење да Сарајево не преза од нових ратних злочина. Питају хоће ли сад бити америчких и британских санкција за Бећировића?

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић каже да бећировић, величајући ратног злочинца кога оптужница терети за убиство 300 Срба, поново доказује да води србомрзачку политику.

– Бећировић овим доказује оно што смо претпостављали и што српски народ од заједничких институција и бошњачких политичара може да очекује, а то је негирање српских жртава и њихово настојање да се уништи Република Српска – каже Егић.

По наредби Дудаковића, у јесен 1995. све српско избрисано је из западнокрајишких општина Босански Петровац, Крупа, Кључ и Сански Мост. Побијено је више од 890 цивила и 470 заробљених војника. Најмлађа жртва имала је девет, најстарија 99 година.

У налету Петог корпуса спаљено је више од 30 српских села и 38 православних богомоља.

– Иза Петог корпуса тзв. Армије БиХ остала су српска стратишта, пустош, протјерано је преко 120.000 Срба из западнокрајишких општина у једном потпуном етничком чишћењу. Самим тим, дат је легитимитет од стране бошњачких представника свим овим акцијама и на неки начин је поручено да је легитимно чинити злочин над Србима – истиче Виктор Нуждић, в.д. директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Показује то и судски процес. Иако је оптужница за ратне злочине над Србима, против Дудаковића и 15 припадника Петог корпуса тзв. Армије БиХ, званично подигнута у октобру 2018. године, до данас нема правоснажне пресуде. Нуждић пита правосуђе БиХ има ли у састанку у Бихаћу елемената утицаја на свједоке.

– Ако једна тако важна личност као што је члан Предсједништва јавно каже да Дудаковић има немјерљиву улогу у одбрани БиХ, то шаље поруку свим евентуалним бошњачким свједоцима који су били спремни да свједоче о овим злочинима, те не чуди све чешћа појава да свједоци одустају од својих свједочења – каже Егић.

Предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић истиче и да је Бећировић упутио јасну поруку породицама српских жртава – да не преза од нових ратних сукоба.

– Нама српским породицама говори да ће Дудаковић бити амнестиран пред Судом БиХ и да ће га вјероватно ослободити. Ово је још један ударац за српске породице и за БиХ – каже Којић.

На правду за српски народ имуне су и западне амбасаде и међународна заједница, па ни ријечи осуде састанка у Бихаћу.

Предсједавајућа Клуба посланика СНСД у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић каже да они подржавају злочин над српским народом и дају подстрек дају политичком Сарајеву да подржава оне који су вршили злочин над Србима, јер је, како каже, њихов једини циљ исламска или унитарна БиХ.

Којић позива амбасаде да реагују, “да видимо сада да ли српска суза има родитеља и да ли су исти аршини за Србе и за Бошњаке”.

Без санкција је прошао и Дудаковић када је на Дан тзв. Армије БиХ, ове године, слао поруке да рат још није готов.

– Нећемо одустати, правда и бол за жртвама немају рок трајања – порука је из Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести