НОВОСТИ

Hrvatska da odgovara zbog zločina u Sijekovcu

09/05/2021

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac smatra da srpski predstavnici u institucijama BiH moraju pokrenuti pitanje odgovornosti Hrvatske za agresiju na BiH i za ratne zločine počinjene nad Srbima u Sijekovcu i Brodu 1992. godine.

 

Marko Grabovac

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac

 

“Srpski predstavnici moraju da zatraže od Tužilaštva BiH da javno otvori arhive i dokumentaciju, te da konačno procesuiraju po komandnoj odgovornosti naredbodavce i izvršioce ovih zločina”, rekao je Grabovac.

Ukazuje da je za porodice srpskih žrtava rata potpuno neprihvatljivo da ni nakon 29 godina od stravičnog zločina nad Srbima u Sijekovcu, Brodu i cijeloj Posavini niko nije odgovarao od hrvatskih ratnih vojnih i političkih zvaničnika, kao i neposrednih izvršilaca ovog zločina.

“Tužilaštvo i vlasti BiH konačno moraju odvojiti politiku od ovih zločina, jer su regularne snage Hrvatske vojske izvršile agresiju na BiH i počinile stravične zločine nad srpskim narodom na ovom području”, poručio je Grabovac Srni.

Služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja u mjesnoj zajednici Brodsko Polje jedan u Brodu obilježeno je 29 godina od agresije Hrvatske vojske na ovu opštinu.

Napad na Brod 3. marta bio je samo uvod za najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca dogodili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili su devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.

Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine kada je general Slavko Lisica osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

 

Predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije Zoran Vidić rekao je da je 3. mart u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

 

“Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod-Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage zajedno sa 108. brigadom Zbora narodne garde /ZNG/ zauzele centar grada”, izjavio je Srni Vidić.

Nakon parastosa, uslijediće polaganje vijenaca ispred spomen-obilježja.

Ove godine, zbog epidemioloških ograničenja, ovaj značajan datum se obilježava skromnije, bez većeg okupljanja građana, odnosno u skladu sa preporukama kriznog štaba.

Prema izjavama i dokumentima kojima raspolaže Boračka organizacija Brod, 3. marta 1992. godine u Bosanskom Brodu održan je sastanak predstavnika tri naroda, odnosno političkih vođa stranaka koje su imale odbornike u lokalnoj skupštini.

Cilj sastanka bio je da se smire tenzije izazvane sprovođenjem jednostranog referenduma, a tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bosanski Brod Mihajlo Srijemac predložio je rješenje o smirivanju napete situacije.

Po povratku kući, u 16.40 časova sa područja brodskog naselja Mahala, Srijemca su, pucajući iz vatrenog oružja, ranili pripadnici hrvatsko-muslimanske koalicije potpomognute snagama HOS-a iz Slavonskog Broda.

Preživjeli svjedoci tog vremena opisuju da je nastavljeno zastrašivanje lokalnog srpskog stanovništva fizičkim maltretiranjem, pljačkama i odvođenjem u logore.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести