НОВОСТИ

И данас оштре осуде на подизање оптужнице против Додика и Лукића

12/08/2023

У Српској и данас бројна оштра реаговања на оптужницу Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника Милоша Лукића. Подизање оптужнице је политичко насиље, БиХ доведена на ивицу пропасти, руководство Српске ће истрајати у борби за поштовање закона и Устава – само су нека од реаговања политичке јавности у Српској.

 

 

Оптужница против в.д. директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића и мене је срамна и представља политичко насиље, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци.

– Иза свега заправо стоји сила иза које стоји амерички амбасадор у БиХ који показује своју србофобију – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић указала је да је БиХ доведена на ивицу пропасти разним мешетарењима међународног фактора.

Прогон жртава Одбрамбено-отаџбинског рата још увијек траје, али и застрашивање руководства Републике Српске, рекао је предсједник Борачке организације Републике Српске Радан Остојић.

Бивша предсједница Републике Српске Биљана Плавшић сматра да одлука Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против предсједника Републике Српске Милорада Додика представља правно насиље, јер у њој нема никаквог законског упоришта, нити утемељења у Уставу БиХ и Дејтонском споразуму, на чијем досљедном спровођењу руководство Српске и даље мора да инсистира.

Не може се извршити кривично дјело тако што неко извршава своју експлицитну уставну обавезу. Ниједан закон у БиХ, таман да га је донио Парламент, а не страни држављанин, не може поништити Устав нити може поништити уставну обавезу, рекао је савјетник предсједника Републике Српске Милорада Додика, Милан Тегелтија.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић истакао је да подизање оптужнице Тужилаштва БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика преставља правни апсурд и правно насиље.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је данас да ће руководство Српске истрајати у борби за поштовање закона и Устава без обзира на све притиске, тужбе и санкције.

У једну реценицу: “Због предсједника Републике Српске угрозио сам Милорада Додика” стале су све лекције о патриотизму и части! Република Српска ће проћи и ове Сциле и Харибде, одбранићемо уставни поредак и наша Дејтоном и Уставом загарантована права – навео је министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

Кристијан Шмит је хибридни нуспродукт нацистичке, аустроугарске и неофашистичке идеологије – неуспјела комбинација, пропали пројекат и бесмислена форма без икакве вриједности. То што покушава изнуђивањем санкција, подизањем оптужница добити легитимитет, иако нема потврду Савјета безбједности, јадно је и биједно, а прије свега срамно на шта је спао пензионер – нагласила је члан Предсједништва СНСД-а Сања Вулић.

Кристијан Шмит зна да нема легалитет и легитимитет и “спустио” је кукавички на институције БиХ борбу против предсједника Српске Милорада Додика, рекао је за бивши министар унутрашњих послова Српске Томислав Ковач.

Професор на Филозофском факултету у Београду Милош Ковић сматра да подизање оптужнице представља гажење закона и воље грађана Српске који су га изабрали.

Прослављени српски и свјетски редитељ Емир Кустурица истакао је да је поново у БиХ неко пореметио најважније политичко правило – “вежи коња гдје ти ага каже”, додавши да неће Милорад Додик да слуша странце па шта кошта.

– Зна он чија чизма је вјековима газила српски народ, и као да је онај ланац из пословице, прекинуо управо Милорад па му мило што вранац ужива слободу – истакао је Кустурица коментаришући оптужницу коју је Тужилаштво БиХ подигло против Додика због неспровођења одлука Кристијана Шмита.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести