НОВОСТИ

Из Српске оштра реаговања: Исламска заједница да се престане мијешати у политику

09/10/2023

Након што је Исламска заједница у БиХ подржала иницијативу чланова Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића да се усвајањем државног закона ријеши питање државне имовине, из Републике Српске поручују да се вјерске заједнице не би требале мијешати у политичка питања.

 

 

Правник Огњен Тадић, изјавио је да је правницима Исламске заједнице очито је јасно да од приједлога чланова Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића да се “ријеши питање државне имовине” нема ништа и да би ту ситуацију хтјели да искористе и кажу да би се стање релаксирало када би се извршила реституција.

– Када се боље погледа саопштење Исламске заједнице види се да она заправо не подржава Бећировићев и Комшићев приједлог, него на мала врата гура тему реституције имовине вјерским заједницама и осталим лицима којима је имовина на различите начине у прошлом режиму одузета – рекао је Тадић Срни.

Он сматра да Исламска заједница у БиХ има много боље имовинске правнике него што их имају два члана Предсједништва БиХ, те да у ствари говоре о враћању имовине вјерским заједницама.

Што се тиче Републике Српске, Тадић је подсјетио да ту нема никаквих проблема, да су ентитети надлежни за та питања и, с обзиром на то да сада у БиХ нема високог представника који би могао ометати рад законодавних власти, Република Српска и Федерација БиХ треба да уреде и то питање на начин да буде реално и оствариво, а Исламска заједница нека подржи ентитете да то што прије заврше.

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да би Исламска заједница у БиХ, уз дужно поштовање, коначно требала престати да се мијеша у политику.

Према његовим ријечима, Дејтонски споразум и Устав БиХ су изричито одредили шта је то што припада БиХ, а имовина то сасвим сигурно није.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић изјавио је да не види потребу да се било која вјерска заједница у БиХ мијеша у политичка питања, након што је Исламска заједница подржала иницијативу Дениса Бећировића и Жељка Комшића да се “ријеши питање државне имовине”.

Којић је истакао да рјешавање питања државне имовине није само политичко, него и стручно питање које се тиче међународног права.

– Било шта на територији Републике Српске да уђе у власништво или се књижи на БиХ прекршио би се међународни уговор, а то је Дејтонски мировни споразум заједно са својим анексима јер је и Венецијанска комисија 2005. године установила да Општи оквирни споразум за мир у БиХ заједно са анексима чини међународни споразум – рекао је Којић Срни.

Подсјећамо, Исламска заједница у БиХ подржава иницијативу чланова Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и Жељка Комшића да се напокон усвајањем државног закона ријеши питање државне имовине.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести