НОВОСТИ

Јасна порука из Српске: Нема ништа од бошњачке визије унитарне БиХ

21/10/2023

Подршком Народне скупштине вету српског члана Предсједништва, Република Српска је послала јасну поруку да неће бити остварена бошњачка визија унитарне БиХ.

 

 

На сваки сличан покушај прегласавања Сарајево ће добити одговор институција Српске, рекла је српски члан Предсједништва Жељка Цвијановић.

Предсједник Српске Милорад Додик нагласио је да се Народна скупштина потврдила као институција одбране уставних надлежности Српске.

Након што је у Парламенту Српске, убједљивом подршком вету Жељке Цвијановић, пропао план Дениса Бећировића и Жељка Комшића да Српску прогласе рушиоцем уставно-правног поретка БиХ, огласио се Бећировић. Аутор спорног закључка пријети новим актима против Републике Српске. Упозорава да их српски члан Предсједништва неће моћи оспорити нити тражити парламентарну подршку. Цвијановићева одговара да Српска неће остати нијема на прегласавање и нападе на њене уставом дате надлежности.

– То је огледало његове нескривене србофобије и болесне жеље за прегласавањем, као и унитарне БиХ о којој Бећировић сања, а у којој не бисмо имали уставне заштитне механизме. То је његова визија суживота, у којој би Бошњаци доминирали, а Срби, Хрвати и сви други били у подређеном положају – каже Цвијановићева.

На, како је рекао, патолошку намјеру бошњачких политичких актера да обесмисле Републику Српску упозорава и предсједник Српске. Захвалио је посланицима који су блокирали такав покушај два члана Предсједништва.

– То је порука, не мени него другима – имате црвену линију, није више црвена него бетонска која се не може провести на тај начин. Задње мјесто у коме се одлука може донијети је Народна скупштина. Народна скупштина ће доносити одлуке – каже Додик.

Јединством у Парламенту исказана је подршка руководству Српске које штити националне интересе, каже лидер ДЕМОС-а Недељко Чубриловић.

– Народна скупштина Републике Српске још једном је демонстрирала свој јединствен став када су у питању односи унутар БиХ. Ништа неће поколебати став српског народа за одбрану Републике Српске – каже Чубриловић.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић указао је да је гласање посланика на посебној сједници показало да Република Српска треба да буде изнад сваког појединца.

– Надам се да ћемо се у будућности тако понашати, да ће наше јединство бити још чвршће и да се нећемо обазирати на оне који желе да унесу раздор и свађу у српски народ, а то су овом тренутку, прије свега, бошњачка политичка елита и одређени међународни фактор – каже Нешић.

Подршку и власти и опозиције, аналитичари оцјењују као снажну поруку међународној заједници и политичком Сарајеву да је њихов план укидања Републике Српске осуђен на пропаст.

О одлучности Српске да се супротстави нападима говори и чињеница да одавно није виђено овакво парламентарно јединство на вету српског члана Предсједништва.

Остале Вијести