НОВОСТИ

Јасна порука: Одлука о забрани протеста у Сарајеву политички мотивисана; Српски глас ће се чути

31/08/2023

Након што је Сарајевска полиција забранила одржавање протеста Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ 1. септембра испред Суда и Тужилаштва БиХ због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога, из Републике Српске порука – одлука је политички мотивисана.

 

 

– Оно што сам могао лично да закључим из медија, чини ми се да је Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево подлегло политичком утицају и да је тај утицај био одлучујући за доношење те одлуке, а не безбједносни разлози”, рекао Каран новинарима у Залужанима код Бањалуке – каже министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран.

 

Он је навео да Министарство унутрашњих послова Републике Српске није имало никаквих безбједносних сазнања, које би уступило да је имало, нити је добило било какве упите у том смислу од сарајевске полиције.

 

– Одлуком о забрани одржавања скупа подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику испред Суда и Тужилаштва БиХ, у ФБиХ су још једном показали да су и лијева и десна рука западних амбасада које су кренуле у отворени рат против Срба – оцијенио је за Срну предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

 

Мозак свега, каже он су стране амбасаде које су кренуле у отворени рат против Срба и то морају сви да схвате.

 

– Уколико не схватимо, може доћи до потпуног нестанка Срба са ових подручја – упозорио је Којић.

 

Он је оцијенио да је Сарајево овом забраном показало своју “мултиетничност”, своју причу о правима Срба у ФБиХ чији је број поражавајуће мали, као и да Срби нису безбједни у том ентитету, док Република Српска показује све потпуно супротно.

 

– МУП Републике Српске обезбјеђује и штити муслимане који сваког јула проносе ратне заставе кроз Сребреницу, али и цјело Подриње, а требали би их похапсити јер они провоцирају преживјело српско станивништво које није побио ратни комадант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић и његови монструми. О томе се ћути – нагласио је Којић.

 

Сматра да о синхронизованом застрашивању Срба и покушају прекрајања историје говори и скрнављење спомен-плоче на Врацама само дан прије забране овог окупљања, што сигурно није случајно.

 

Којић је поручио да се Срби морају дозвати памети и ставити националне интересе као приоритет, а да је један од тих приоритета и покретање питања оваквог суда који је уз политичаре којима би требао да суди за ратну прошлост “главна осовина машине која меље све што је српско и што се дрзне да гласно каже истину”.

 

– Позивамо их нека подигну оптужницу против сваког Србина, јер им сви сметамо, али им поручујемо да нас не могу осудити ни уплашити својим оптужницама. Преживио је српски народ и веће злотворе од ових данашњих, преживјећемо и њих и живјећемо у слободи за коју су се борили наши најмилији! Због њихових жртава немамо право да одустанемо и покоримо се исламистима и западној булументи која жели да нестанемо са наших вјековних огњишта, јер имају своје интересе овдје – нагласио је Којић.

 

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да одлука Министарства унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево да забрани мирне и достојанствене протесте испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву показатељ односа Сарајева према ономе што долази из Републике Српске.

 

“Нису могле власти Кантона Сарајево, поготово имајући у виду бошњачку политику према Суду и Тужилаштву БиХ, ни на који начин дозволити мирно окупљање грађана из Републике Српске, иако је то најдемократскији начин изражавања воље”, рекао је Ћосић Срни.

 

Он је нагласио да је јасно да политика, која је спуштена на МУП Кантона Сарајево, није смјела да дозволи скуп на којем би се исказало мишљење о поступцима Суда и Тужилаштва БиХ.

 

Ћосић је истакао да су у Сарајеву знали да би се сигурно окупило између 6.000 и 8.000 грађана из Републике Српске који би показали шта мисле о ономе шта се ради предсједнику Републике Српске Милораду Додику, односно институцији предсједника Републике и директора “Службеног гласника Српске”.

 

– Јасно је да таква слика није смјела да оде у јавност, јер знамо да још има слободномислећих људи у овој земљи који би рекли – немогуће је да имамо Суд и Тужилаштво против којег је народ, а овдје је јасно као дан шта би народ из Републике Српске рекао, осјетивши да су му угрожена права кроз угрожавање институција Републике Српске – истакао је Ћосић.

 

Он је рекао да је као предсједник Савеза општина и градова Републике Српске подносио захтјев за слободан протест политичара из Републике Српске пред ОХР-ом због одлука Кристијана Шмита, да му никада није одговорено, али није хтио да то популистички приказује.

 

Он се запитао да ли постоји игдје иједан скуп у Републици Српској да га је МУП Српске забранио, а организован је од представника невладиних организацији или оних који представљају бошњачке политике.

 

Ћосић је рекао да се није десило да се забрани такав скуп у Приједору, Вишеграду, “не дај Боже” Сребреници, те да је МУП Српске увијек одговорио задатку.

 

Он је подсјетио да се, када се иде на обиљежавања страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву, блокира пола града, што је показатељ односа политике и народа према Србима, иако долазе само на мјесто страдања.

 

Предсједник Скупштине града Добоја Срећко Рекановић изјавио је Срни да политичком Сарајеву не одговара одржавање скупа подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и в.д. директора Службеног гласника Милошу Лукићу испред Суда и Тужилаштва БиХ у Сарајеву јер би се тиме показало шта Срби мисле о тим институцијама и колико неповјерење влада према њима.

 

Реагујући на забрану одржавања овог протеста најављеног за сутра у организацији Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ /ФБиХ/ с циљем подршке предсједнику Српске, он је поручио да политички процес није усмјерен против Милорада Додика већ против Републике Српске и српског народа у цјелини.

 

– Још од 1992. године јасно је да за Србе нема мјеста у Сарајеву. Више од 157.000 Срба морало је да напусти тај град, а данас нам не дозвољавају чак ни да дођемо и одржимо протест који би трајао неколико сати – рекао је Рекановић.

 

Он каже да данас у Сарајеву има више Кинеза него Срба и да ће оваквом политиком Сарајево за Србе све више бити иностранство.

 

Коментаришући оптужницу Тужилаштва БиХ против Додика и Лукића, Рекановић је указао на чињеницу да је чак ни судија Јасмина Ћосић Дедовић није могла потврдити и да ју је вратила на дораду.

 

– Каква је то земља у којој неизабрани странац одржи конференцију за новинаре и каже: “од данас ће у кривичном закону ваше земље стајати нови члан да је непоштовање одлука које ја донесем кривично дјело” и већ мјесец дана по том измишљеном члану закона се припрема оптужница против лидера српског народа са ове стране Дрине, а Устав ове земље је јасно прописао ко и на који начин може да доноси законске акте – навео је Рекановић.

 

Према његовим ријечима, Устав је највиши правни акт сваке земље, а Устав БиХ уопште не познаје Суд и Тужилаштво на нивоу БиХ, јер је то Дејтонски мировни споразум дао ентитетима.

 

– Због тога имамо толики отпор Сарајева да стране судије оду из Уставног суда БиХ иако је Дејтон предвидио њихов одлазак пет година након потписивања мировног споразума. Да тамо сједе часни правници, а не послушни дизачи руку сви би ти закони били оборени, јер не усклађује се Устав према законима него закони морају имати своје упориште у Уставу – рекао је Рекановић.

 

Он је позвао да њемачки грађанин Кристијан Шмит престане да наноси штету овој земљи и да иде кући јер је кроз историју познато шта је све Њемачка донијела овим просторима, а поготово српском народу.

 

– Додик је видио леђа многим високим представницима и подмуклим амбасадорима, па ће испратити и Шмита кога не признаје скоро нико, осим политичког Сарајева – поручио је Рекановић и упозорио да се измишљеним члановима закона покушава судити званичницима у Српској.

 

Делегат у Дому народа Парламента ФБиХ Горан Броћета изјавио је да се у Федерацији, гдје се одавно крше основна начела правде и права Срба, не дозвољава да као слободни грађани пруже подршку предсједнику Републике Српске Милораду Додику.

 

– Одлука сарајевског МУП-а да забрани мирне и достојанствене протесте који су планирани за сутра, а чији је једини циљ да на миран, достојанствен и демократски начин искажу неслагање са инструисаним потезима који се кувају у западњачко-сарајевској кухињи је још један у низу показатеља да је недопустиво све што би могло ићи у корист српском народу – рекао је Броћета.

 

Он је истакао да се у ФБиХ константно крше основна права Срба и да за то никога није брига.

 

– Чак нам не дозвољавају ни да на миран начин искажемо подршку предсједнику Додику. То значи да не смијемо као слободни грађани исказати неслагање са политички инструисаним оптужницама само зато што смо Срби и што подржавамо предсједника Додика – рекао је Броћета.

 

Нагласио је да Срби годинама упозоравају на тежак положај у ФБиХ.

 

– Нама је све ово одавно јасно и на то константно упозоравамо јавност, а након оваквих потеза надам се да ће и другима постати јасно какво је мишљење у Федерацији о свему што је српско – рекао је Броћета.

 

Српски глас ће се чути и поред баријера које постављају политичко Сарајево и странци који се данас у њему питају више него иједан његов аутохтони становник, баш као што ће се и Република Српска питати о свему ономе што јој омогућава Устав и Дејтонски споразум, рекао је члан Главног одбора СНСД-а Срђан Шекара.

 

– А ту демократију коју заједнички промовишу остављамо управо њима, јер њене вриједности, не радујемо се због тога, прије или касније највише ће забољети ово и овакво Сарајево – навео је Шекара.

 

Он је рекао да то што чини политичко-судско-полицијско Сарајево јесте њихова мултиетничка одрживост, јер они ће увијек инсистирати на реторици да су отворена, братственојединствена и мултикултурална средина, али да то не подразумијева могућност слободног окупљања Срба нити остваривања њихових демократских права у том граду и БиХ каквом је они замишљају.

 

Шекара сматра да се не може ни очекивати од оних који су једва дочекали да Сарајево трајно напусти близу 160.000 Срба и свесрдно томе доприносили да поднесу масован скуп Срба поред зграде која је била мучилиште и логор у којем су невини страдавали и тамничили због имена и презимена, а поготово да са тог мјеста гласно и јасно поруче да је предсједник Републике Српске избор српског народа и да му никаквим монтираним процесима не могу забранити да предводи људе који су га бирали, штити њихове интересе и, наравно, извршава своје уставне обавезе.

 

Сарајевска полиција забранила је одржавање протеста Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ 1. септембра испред Суда и Тужилаштва БиХ због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога, саопштено је из кантоналног Министарства унутрашњих послова

 

Предсједник овог одбора поднио је 24. августа захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића.

 

Тужилаштво БиХ подигло је 11. августа оптужницу против Додика и Лукића због непоштовања одлука Кристијана Шмита.

 

Подршку Додику и Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и бројних невладиних организација који су најавили присуство протестима, као и представници странака владајуће коалиције у Српској.

 

Извор: РТРС/Срна

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести