НОВОСТИ

Шпирић: Српски делегати досљедно поштују закључке Скупштине Српске |

Бореновић одговорио Тривићевој: Ништа не би постигла да није било мене и партије |

Тривић: Бореновић није смио на црту Додику |

Ковачевић: Република Српска није крпа којом може да се брише под |

Вишковић: Имовина прије 30 година уграђена у Устав Српске – Комшић и Бећировић немају ту шта да траже |

СВЕ ОТИШЛО У НЕПОВРАТ ЗБОГ ЈЕДНОГ ПРЕСРЕТНУТОГ ПИСМА… Да је Карађорђе прихватио ово, историја Србије би изгледала ПОТПУНО ДРУГАЧИЈЕ! |

ТАЈНЕ ИЗ ЋЕЛИЈЕ 1.121 У КОЈОЈ ЈЕ БОРАВИО МИЛОШЕВИЋ! Био је свјетска ексклузива без премца, нудили су баснословне суме новца за његове фотографије! |

Удружење логораша: Пуна подршка институцијама Српске у заштити националног интереса Срба и очувања Српске |

Нешић: Неће проћи Бећировићев и Комшићев закон о имовини |

Егић: Успјели смо да испоштујемо све захтјеве борачке популације |

Јесу ли америчке санкције званичницима Српске опструкција европског пута?

02/08/2023

Америчке санкције званичницима Српске, јасна су порука званичног Вашингтона, да су против Дејтона, а за унитарну БиХ. Политичари и аналитичари једногласни су да је у питању подилажење политичком Сарајеву, а провоцирање Бањалуке.

 

 

Постављају и питања – да ли неко у Сједињеним Америчким Државама намјерно жели да држи тензију у БиХ, посебно у тренутку кад политички партнери из оба ентитета праве корак напријед ка европском путу и зашто званични Брисел на санкције и такву праксу Американаца гледа благонаклоно?

Да ли званични Вашингтон кажњава поштовање Дејтонског споразума и Устава? Да ли је пракса увођења санкција и интервенционизма великих сила постала њихов одговор на сваки договор политичких партнера у БиХ, питају у Републици Српској.

– То нам шаљу поруку да они имају неке своје пројекте и намјере, а то је да Српска буде развлаштена и да иде ка тихом гашењу. А да они у том развлашћивању остваре неке своје ратне циљеве из деведесетих година – рекао је предсједник Владе Српске Радован Вишковић.

Ни званични Београд не подржава демократију по рецепту америчке администрације. Санкције су напад на Републику Српску, поручује шеф српске дипломатије Ивица Дачић. Свако онај ко то ради, сматра, руши БиХ.

– Сад ће у БиХ неко да ствара унитарну БиХ, а рат је почео зато што нису поштована права сва три народа у БиХ. Неки људи настављају да плове у погрешном смеру, али неће доћи до луке у коју су хтели. А то да ће сада Срби да одустану од Републике Српске или Косова и Метохије – то су смијешне приче – навео је Дачић.

Случајно или не, санкције Сједињених Америчких Држава званичницима Српске долазе непосредно након што су политички партнери на нивоу БиХ договорили сет закона који су пут ка Европској унији, али и када Српска јасно каже да је против одузимања њене имовине и ЗА поштовање Дејтона.

– Замислите да вас неко кажњава јер браните Републику Српску од наметнутих одлука Уставног суда БиХ… Врло је јасна порука Запада – ако браните своје, имате санкције, ако издате, имате награде – истакао је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Градоначелник Добоја Борис Јеринић рекао је да се ради о симптоматичној појави да се санкције уводе сваки пут када смо близу рјешења, а не доносе ништа по било ком питању које треба да се рјешава.

Иако очигледно овакви потези Америке успоравају напредак БиХ и пут ка Европској унији, представници званичног Брисела у БиХ јавно говоре да подржавају Вашингтон. Чак иду и корак даље па обзнањују да уједињена Европа има свој оквир за санкције.

– Оно што могу да потврдити да САД јесу стратешки партнер ЕУ и сагласни смо по свим питањима који се тичу Западног Балкана – изјавио је шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер.

То није добра пракса међународне заједнице у БиХ, сматра бивши дипломата Лучијано Калужа. Каква је намјера великих сила, каже, можда се може схавтити из недавног говора у конгресу Џејмса О’Брајана америчког чинивника. Најављивао је санкције. А да сви не подржавају Брисел и Вашингтон и став о санкцијама званичницима Српске, потврђује и примјер Мађарске. Ова чланица Европске уније сматра да је санкционисање једнако изазивању нестабилности. Да ли неко управо то жели – да прича о Западном Балкану, а не са Западним Балканом.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести