НОВОСТИ

Када можемо очекивати пад каматне стопе у Српској?

13/06/2024

Сада можемо да очекујемо за све грађане који имају одређене кредите да до краја године осјете смањење каметних стопа, рекао је директор Агенције за банкарство Републике Српске Срђан Шупут.

Новац

– Оно што може да изненади јесте да Федералне америчке резерве нису смањили своју каматну стопу, али с друге стране имају огроман раст запослености. Изборна година у Америци је веома популистичка, могућа су одређена смањења – напомиње Шупут.

 

Када је ријеч о кредитним задужењима, Шупут додаје да потражња за истима не пада.

 

– Банке које желе да подигну накнаде, морају да обрате нама као регулатору, да образложе зашто то раде, да би ми могли да добију или не добију сагласнот да се то уради. Такође, имамо и раст оперативних трошкова, расту и плате – додаје Шупут.

 

Истиче, да и банке на одређен начин покушавају да дио профита који губе на каматама, остваре из накнада.

 

– Министарство финансија Српскевећ ради на одређеним стварима, што се тиче тога.  Банке су и даље активне што се тиче кредита. По свим показатељима и даље су најдоминантнији кредити становништва, оно што није добро, расте употреба ненамјенских кредита. Оно што је јако добро, јесте да расту кредити у реалном сектору, дакле привреда је према банкарском сектору на задовољавајућем нивоу. Ко год да има потребу и ако је кредитно способан, диже кредит када му је то потребно – додаје Шупут.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести