НОВОСТИ

Калабухов: Резолуција о Сребреници нарушава процес помирења у БиХ

18/05/2024

Резолуција о Сребреници је велика провокација која доноси дестабилизацију и нарушава процес помирења у БиХ, изјавио је амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

 

 

– Када су Енглези 2015. године добили “по глави” ветом Руске Федерације, приступили су старинској стратегији “убиј непријатеља туђим ножем”. И сад они користе неке своје инструменте у том правцу. То је провокација за српски, али и за бошњачки народ зато што западни, англо-саксонски ментори, гурају наратив да су Бошњаци били готово једина жртва у овим догађајима деведесетих година, да ствари око Сребренице морају бити тачка бошњачког идентитета и стварају страх код Бошњака да само западне државе могу бити заштитници и њихови истински пријатељи што није истина – нагласио је Калабухов.

Калабухов је упозорио да се “ситуација одвија у познатој тактици англо-саксонског свијета да овдје гурају дестабилизацију и конфронтацију”.

– Ово је покушај забијања ексера у процес примиривања у БиХ, посебно између Срба и Бошњака. Што се тиче Руске Федерације наш став је познат. Ми смо за поштовање Дејтонског мировног споразума, желимо избалансирани приступ међународне заједнице за БиХ и сматрамо да се о свим питањима, укључујући и питања о прошлости, мора прије свега дискутовани у БиХ и о њима морају бити сагласна три конститутивна народа и два ентитета. Само то може бити основ компромиса, узајамног поштовања и прогреса БиХ у будућности – закључио је Калабухов.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести