НОВОСТИ

Калинић: Опасна игра на “црвеној линији”, испод које се не иде

13/09/2023

Бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске Драган Калинић упозорио је да је потврђивање оптужнице против предсједника Српске Милорада Додика “ван сваке памети” и опасна игра на црвеној линији испод које ни актуелно руководство, нити народ Српске неће одступити.

 

– Када би било бар мало здраве памети и бриге за судбину дејтонске БиХ онако како је она дефинисана у Уставу БиХ онда ово што сада раде против легално и легитимно изабраног предсједника Републике Српске не би ни у ком случају чинили – рекао је Калинић.

 

Он сматра да повлачење, сада када се дотјерало “цара до дувара”, не долази у обзир.

 

– Тиме бисмо, заправо, показали да не држимо до себе, свог идентитета, историје, слободе, својих институција и да смо окренули леђа, зарад сопственог комфора, свим оним херојским жртавама које су пале за одбрану и очување Републике Српске. Немамо на то право и не смијемо у историји остати записани као кукавице и политички лицемјери – поручио је Калинић Срни.

 

Калинић је оцијенио да је јасно да “ови правосудни извођачи радова, укључујући и залуталог Кристијана Шмита”, као и епизодне западне дипломате “нису своји” и да је њихова памет у неком Вашингтону, Лондону, Бриселу или Берлину.

 

– Нека покушају у својим земљама да практикују оно што је у Босни била отоманска заоставштина – да те “кадија тужи и да ти кадија суди” – додао је он.

 

Калинић је навео да они могу, без икаквог правног утемељења и легитимитета, свашта да пробају, укључујућ и силу.

 

– Неће им проћи шта год покушали, јер ни не слуте какви све одговори и наших институција, али још важније нашег народа могу бити. Јер то због чега ми протестујемо, са чиме нисмо сагласни јесте и праведно и легитимно. Заиста, постоји граница до које се може ићи и стигли смо до ње – констатовао је бивши пресједник Народне скупштине.

 

Калинић је нагласио да је руководство Републике Српске компактно и да слиједи чувену изреку “ко смије тај може, ко не зна за страх тај иде напријед”.

 

– Ако, заиста, политичко Сарајево и колонијални намјесници покушају на овај волшебан начин, кроз санкције и измонтиране судске процесе, искључити из политичког живота Додика као носиоца интегритета и суверенитета Републике Српске, али и друге високе руководиоце није далеко од памети да се у том случају организује плебисцит народа и грађана како би се провјерила стварна подршка Додику и институцији коју заступа и брани у складу са оним што му Устав налаже – поручио је Калинић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести