НОВОСТИ

Калужа: Резолуције Европског парламента немају правно дејство; Лицемјеран приступ ЕУ према БиХ

04/03/2024

Европски парламент увојио је резолуцију у којој позива да се уведу “циљане санкције” против предсједника Српске Милорада Додика, као званичника Српске и Србије који, како се наводи, “пружају материјалну и подршку сецесионистичкој политици”. У истој резолуцији Европски парламент поздравља отварање приступних преговора БиХ са Европском унијом.

Стручњак за међународне односе и бивши дипломата Лучиано Калужа истакао је да се ова резолуција понавља из године у годину.

 

– Европски парламент ради као ђак који сваке године излази на поправни испит. И из године у годину усвајајо резолуције које немају правно дејство – навео је Калужа.

 

Навео је да то показује два аспекта.

 

– Овакав ангажман европских парламентараца који раде на оваквим резолуцијама показује да се ради о незналицама о ситуацији у БиХ. И немају жељу да наш регион схвате као партнере – навео је Калужа.

 

Истакао да са друге стране очигледно постоји процес и нечији интерес у Европи и ван ње да се успори европски пут БиХ.

 

– То је лицемјеран пруступ ЕУ према БиХ. Показује и да БиХ није самостална и да не може сама да доноси одлуке – истакао је Калужа.

 

Коментарисао је и дипломатске активности предсједника Српске Милорада Додика.

 

– Институције Српске раде одличан посао на дипломатском плану. Глас Републике Српске се чује у свијету – навео је Калужа.

 

Нагласио је да не постоји изолованост Републике Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести