НОВОСТИ

ЗБОГ ЊЕНЕ ХУМАНОСТИ, МОЖДА ЈЕ ПРОГЛАСЕ ЗА СВЕТИЦУ! Знате ли ко је Јелена Савојска и зашто је тражила дворску даму из Србије? |

ИДЕМО ЛИ ЊИХОВИМ СТОПАМА? Стефан Немања и Стефан Првовенчани су стварали државу, а Свети Сава је испунио духовним и културним садржајима! |

Коме смета суверенистичка политика Српске и пријатељска веза са Мађарском? |

Цвијановић: Јефтин популизам без уставног утемељења, имовина припада ентитетима |

Рунић: Додик окупља српски народ и подршка је Србима у ФБиХ |

Амиџић-Шелдон: Свјетска банка наставља да пружа снажну подршку БиХ |

Убијени бијељински инспектор био на дужности; Осумњичени предат Тужилаштву |

Влада Српске: Више новца за права из система социјалне, дјечије и породичне заштите |

Додик: “Граница постоји” има историјски значај, бранимо нашу имовину |

ДЕМОС против скупљег паркинга у Бањалуци; Босанчић предао иницијативу Уставном суду |

Каран: Демократија на амерички начин – удар на Српску

01/08/2023

Виђење потребе и начина промјене Дејтонског мировног споразума, а посебно Устава БиХ од САД, увођењем санкција непосредно изабраним носиоцима државне власти Републике Српске и њеним представницима у тијелима заједничке федералне заједнице, није ништа друго него покушај да се доведе у питање његова цјеловита уставна /дејтонска/ архитектура, изјавио је професор уставног права Синиша Каран.

 

Професор Каран је у изјави Срни оцијенио да се оваквом “демократијом” и залагањем за присилном демократизацијом друштва покушава створити “обавезан” оквир за уставне промјене у БиХ које би водиле у правцу унитарне БиХ кроз процес мајоризације и негације државотворности српског народа.

 

– САД су увеле ‘демократске’ санкције Републици Српској и њеним представницима који су уставна категорија, основа државне структуре на којој почива БиХ и довели у опасност и сам опстанак државне заједнице – указао је Каран.

 

Он је навео да амерички позиви на “демократију санкција” као посљедњим адутом, као хитно “демократско” преструктурирања /не/демократске Републике Српске, “тираније ентитета и конститутивних државотворних народа”, опструкције функционисања државе, наводе на “потребу” демократизације друштва грађанског типа, један човјек – један глас, као једино исправном демократском друштвеном систему.

 

Према његовим ријечима, САД санкцијама изражавају свој став да искључиво унитарно-грађански опредјељене политичке снаге, представљају “алтернативу” етничко-ентитетским /уставним/ односима.

 

Он је навео да је америчко виђење потребе и начина промјене Устава БиХ који је донесен с намјером да буде у цијелости имплементиран и да се БиХ успостави са свим својим функцијама као федерална савезна државна заједница је другачије.

 

– Плашт демократије – санкција у недостатку ваљане уставноправне и политичкоправне аргументације, а у намјери критике етно-ентитетских основа федералног државног уређења, остаје као једино средство пута ка унитарној БиХ. Као директна посљедица санкција државним представницима Републике Српске је стварање вјештачког утиска да представници једног од три народа не желе дејтонску БиХ. Истина је да су различити погледи на основе на којим се заједнички живот, треба заснивати и заснива. Дејтонски поглед је санкционисан, проглашен је рушилачким, неуставним, док је неуставни, антидејтонски, унитарни ‘модерни’ грађански пожељан” – указао је професор Каран.

 

Према његовим ријечима, ожитвотворење уставне федералне структуре Устава у БиХ се показало као изузетно тежак задатак.

 

– БиХ мора задржати основне карактеристике заштите конститутивних народа и ентитета као основе бића федралне државне заједнице. Носиоци тог уставног задатка су представници народа изабрани на непосредним изборима – додао је Каран.

 

Он је истакао да су санкције САД удар на федерални облик државног уређења, подјелу надлежности и статус федералних јединица – ентитета.

 

– САД желе данас, након 28 година, да остваре доминацију једног народа и створе превазиђене историјске друштвене околности које су и довеле до распада СР БиХ и увеле три народа у етнички грађански сукоб. Њихове санкције су не само потврда одсустава суверенитета БиХ, потврда њеног колонијалног статуса и специфичног облика међународног патроната и старатељста, не само кршење дипломатских односа, не само мијешање у унутрашње ствари других, не само рушење демократских, политичких, изборних принципа, владавине права и правне државе, они руше све – констатовао је Каран.

 

Он је нагласио да су САД санкције сила, угрожавања слобода, ароганција, међународни интервенционизам, кршења основних права и слобода, политичке једностраности, мијешања у унутрашње ствари, у коначном – напад на Републику Српску.

 

– Не занемарујући питање личних и политичких права и слобода санкционисаних представника Српске, они, као и раније санкционисани су носиоци и јавна манифестација суверене Српске у оквиру БиХ и превасходно дјелујући у име Српске жртве су санкција. Напад на њих је напад на Републику Српску и то је право лице и наличје санкција САД. Амерички ‘санкција-облик’ успостављања односа који стварају облике доминације осуђени су на пропаст и као такви разарају биће и саму природу савеза различитости и неминовно будућност чине неисвјесном – рекао је Каран, подсјетивши и на санкције САД према АТВ-у са аспекта слободе медија.

 

И на крају подсјећамо САД, каже Каран, да је дејтонски Устав на својеврстан и специфичан начин ријешио национално питање, тиме прекинуо рат, на начин, да је сваки од три сада конститутивна народа, конституисао на својој територији своју државну организацију у пуном унутрашњем суверенитету и ‘добровољно’ се одрекао дијела вањског суверенитета у корист савезног нивоа.

 

– Функција великог броја федерација у свијету, а посебно вишенационалних језички различитих, вишерелигијских са различитим историјским насљеђем, се показала не само као облик државног уређења, већ и специфичан начин и рекли бисмо и једини начин рјешавања националног питања – појаснио је Каран за Срну.

 

Он је додао да овом путем мора подсјетити и Американце да је и њихова, прва у свијету настала федерација управо била једно од рјешења, једно од прагматичних рјешења за њихово друштво, за њихову државу, да опстане и да се и данас развија у федералном духу.

 

– Само тако, федералним односима успјели су да формирају федералну државу у складу са својим друштвеним околностима. Дакле, свака од федерација је у вријеме свога настанка имала своје различите друштвене околности настанка и на различите начине у пракси реализују принципе својих федерално уређених држава. Тако је урадила и дејтонска, новонастала државна заједница, федералног, суи генерис уређења БиХ. Свака федерација на свијету па и БиХ је суи генерис федерација и зато немојте да нам извозите демократију санкција, предлажете најбољи облик државног уређења, не причајте нам о људским правима и слободама, о владавини права, не кршите наш Устав и још једном понављамо, не нарушавајте рјешење најболнијег питања на овим просторима, а то је национално питање – истакао је професор уставног права Синиша Каран и поручио да су америчке санкције показатељ како ће проћи сви који се боре против унитарне БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести