НОВОСТИ

Каран и Кострешевић на сједници Извршног одбора за обиљежавање Дана сјећања

08/05/2024

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран и директор Полиције Српске Синиша Кострешевић присуствују сједници Извршног одбора за обиљежавање Дана сјећања.

 

 

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године биће обиљежен 12. маја у Доњој Градини уз присуство званичника Српске и Србије.

Јавна установа Спомен-подручје Доња Градина објавила је данас програм обиљежавања према којем ће у суботу, 11. маја, у 20.00 часова бити одржана меморијална академија у Дому културе у Козарској Дубици у организацији ове јавне установе.

У недјељу, 12. маја, у 8.30 часова биће служена литургија у Цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици.

У Спомен-подручју Доња Градина, на Гробном пољу Тополе у 12.00 часова биће положени вијенци и цвијеће, након чега ће у 12.30 часова код Гробног поља Храстови бити служен парастос убијеним Србима – жртвама геноцида у НДХ, односно вјерски помен припадницима других конфесија.

Обраћање званичника предвиђено је око 13.00 часова.

На сједници Извршног одбора за обиљежавање овог догађаја потврђено је да се очекује присуство око 15.000 људи, а договорени су и технички детаљи у вези са обиљежавањем Дана сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору.

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формирана је августа 1941. године.

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести