НОВОСТИ

Каран: Српска је од свог настанка сметња унитаристима

09/05/2024

Професор Уставног права Синиша Каран изјавио је да је Република Српска од свог настанка – 9. јануара 1992. године сметња заговорницима стварања унитарне и парауставне БиХ у срцу Европе, а да би усвајање “резолуције о Сребреници” био завршни чин политичког антидејтонског дјеловања на уставно уређење БиХ и да би тиме било доведено у питање њено даље постојање и опстанак.

 

Каран је навео да је Република Српска настала на бази воље српског народа изражене на плебисциту 9. и 10. новембра 1991. године и дефинисала свој статус у саставу савезне државе Југославије као њена федерална јединица, те да уставноправни капацитет који је унесен и у дејтонску, новостворену савезну, федералну БиХ, има и данас.

– У БиХ је на дјелу раскорак нормативног и стварног који је достигао свој врхунац тако да се слободно може рећи да њени народи живе у парауставној држави или држави без устава, јер нема институције коју Бошњаци, уз свесрдну подршку странаца, не покушавају да приватизују – од правосудних институција, Министарства иностраних послова у Савету министара, до Предсједништва и сталних мисија – изјавио је Каран за Тањуг.

Он је упозорио да би евентуално усвајање “резолуције о Сребреници” довело у питање даље постојање и опстанак БиХ.

– Нацрт ове резолуције је напад на самосталност институција БиХ, на начин доношења одлука у заједничким институцијама, и то је само пут ка стварању унитарне државе што се може превести као мајоризација у смислу претварања БиХ у власништво само једног народа и жигосање Републике Српске као геноцидне творевине и српског народа као геноцидног – рекао је Каран.

Према његовим ријечима, жеље иницијатора писања ове такозване револуције и њеног евентуалног изгласавања веома је јасна, смишљена и провидна и води само ка једном – да се српском народу додијели “знамење” које чак ни Њемачка није понијела, упркос свим страхотама које је починила у 20. веку, а данас се бесрамно појављује управо као један од њених предлагача.

– Сјетимо се само Другог свјетског рата и посљедица највећег зла 20. вијека – фашизма, чији је један од рехабилитатора управо Баварац Кристијан Шмит који сједи у Сарајеву и лажно се представља као високи представник. Фашисти су тада убили око 60 милиона људи. Током Другог свјетског рата Њемачка је извршила геноцид над српским становништвом, када је убијено између 900.000 и 1.200.000 Срба на подручју НДХ и остатка окупиране Југославије – навео је он.

Каран је нагласио да је комунистичка власт отворено прикривала чињеницу о страдању Срба у Другом свјетском рату који су поднијели највећу жртву, па је истицано да је ријеч о страдању народа и народности, као што су скривана и стратишта попут Пребиловаца, Козаре, Старог Брода, Сајмишта у Београду, Гаравице код Бихаћа, Пага.

Он је поновио да су највећу жртву и у Првом и у Другом свјетском рату, као и посљедњем Одбрамбено-отаџбинском поднијели Срби и зато они данас и сметају потомцима фашиста, па је пред српским народом и Републиком Српском активиран још један отровни механизам с циљем унитаризације БиХ и анатемисања српског антифашистичког и слободарског народа.

– Имајући у виду далекосежне посљедице могућег усвајање једне овакве резолуције, а које неминовно воде ка политичком обрачуну са припадницима српског народа, институције Републике Српске даће одлучан одговор на овај нечувени акт којим би цијели један народ био жигосан – закључио је Каран.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести