НОВОСТИ

Касарна Козара: Војска Републике Српске обиљежава 32 године од оснивања

10/05/2024

Предајом рапорта српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић, у бањалучкој касарни Козара, почела је централна свечаност поводом обиљежавања 12. маја Дана Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

 

 

Свечаности присуствују и предсједник Републике Српске Милорад Додик, Сретен Милошевић, командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, премијер Радован Вишковић, министри у Влади РС, замјеник министра одбране БиХ Александар Гогановић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, те многобројни гости из Српске, Србије, генерали Оружаних снага БиХ…
Сретен Милошевић, командант Трећег пјешадијског (Република Српска) пука, честитао је Дан Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

“Са поносом се сјећамо одлуке тадашње Скупштине Републике српског народа у БиХ, која је прогласила настанак Војске Републике Српске. Она није била мирнодропска снага нити је тако нешто предвиђала али је настала као потреба да се заштити српски народ и створи Република Српска. ВРС не смијемо заборавити и на нама је да то пренесемо на наше потомке”, поручио је Милошевић.

Подсјетио је да је прије 19 година настао Трећи пјешадијски (Република Српска) пук као наставак идентитета на коме је почивала Војска Републике Српске. “На нама је да млађим и будућим генерацијама обезбиједимо мир и стабилност, и чврсто смо опредијељени да наставимо баштинити оно што је имала ВРС”, казао је Милошевић.

Прије почетка свечаности, служен је парастос погинулим борцима и цивилним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата, а након тога су положени вијенци на спомен обиљежје.

Овај догађај организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Александар Гогановић, замјеник министра одбране БиХ, поручио је да са историјске дистанце данас можемо сведочити да је формирање ВРС била добра одлука, јер би у супротном српски народ био сведен на статистичку грешку, преносе Независне.

“У миру да градимо бољу будућност, гдје има мјеста за све они којима ми као народ не сметамо. Наше опредељење је досљедно поштовање међународних споразума, прије свих Дејтонског који дефинише БиХ од два ентитета и три конститутивна народа. Али Република Српска мора бити наша прва и посљедња мисао гдје год били”, истакао је Гогановић.

Гогановић је навео да актуелни Закон о одбрани БиХ дефинише постојање Трећег пјешадијског пука.

“Данас у ОС БиХ постоји око 3.000 припадника из реда српског народа. А они и даље знају одакле долазе”, рекао је Гогановић.

Подсјетимо, кроз Војску Републике Српске током претходног рата, прошло је 210.000 бораца, а њих 23.801 је изгубило живот.

Војска Републике Српске престала је да постоји 1. јануара 2006. године, када је ушла у састав Оружаних снага БиХ.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести