НОВОСТИ

Кецмановић: “Забрањени” рођендан Српске постао инспирација српског јединства

15/01/2024

Политиколог Ненад Кецмановић оцијенио је да је прослава “забрањеног” рођендана Републике Српске постала инспирација српског јединства, отпора, пркоса и националног поноса.

Кецмановић је указао да је рођендан Српске, који Кристијан Шмит и Бошњаци оспоравају до те мјере да су покушали да га забране, обиљежен у тренутку када се успоставља континуитет између времена бомбардовања српских положаја у Босни, односно бомбардовања СР Југославије, и овог времена, када колективни Запад води координисани и синхронизовани рат против Српске и Србије.

 

– До сада су пребацивали тежиште са Бањалуке на Београд и обрнуто, а сада ударају симултано на обје стране, журећи да дисциплинују Србију и Српску прије него што Русија стигне на ушће Дунава, а Кина реинтегрише Тајван и нацртају политичку географију новог мултиполарног свјетског поретка. Води се трка са временом – рекао је Кецмановић за Срну.

 

Он је истакао да су управо у времену када су предсједнику Србије Александру Вучићу “спремили Мајдан”, а предсједнику Републике Српске Милораду Додику суђење у Сарајеву, на прослави Дана Републике Српске у Бањалуци, осим делегације Србије, били и представници Срба из Црне Горе и Сјеверне Македоније.

 

– Рођендан Републике Српске је постао облик хибридне одбране српског свијета – навео је Кецмановић.

 

На питање како оцјењује односе Србије и Републике Српске и како на њих утичу заједничке свечаности поводом националних празника, укључујући и прославу Дана Републике Српске, Кецмановић је одговорио да заједничко обиљежавање важних датума представља и узрок и посљедицу српско-српских односа, који су бољи него икад.

 

– То рођенданско окупљање у Бањалуци, на коме је делегација Србије била изузетно бројна, представља симболички израз јединства два дијела истог народа са обала Дрине. Истовремено, прослава повратно емитује енергију и емоцију да јединство постане још веће – објаснио је Кецмановић.

 

Он је истакао да Орден заставе са златним вијенцем, који му је на прослави Дана Републике Српске у Бањалуци уручио предсједник Милорад Додик, доживљава као признање за научни и педагошки рад на оба универзитета у Српској, као и за оснивање, изградњу и руковођење Факултетом политичких наука у Бањалуци, прије свега за његове књиге, студије и краће текстове о Републици Српској и БиХ.

 

– Рачунам да сам нешто допринио и као сенатор Републике Српске и политички савјетник предсједника Републике. Да сам млађи, рекао бих да признање представља охрабрење и подстицај да даље наставим, али ја за дуже настављање немам времена – навео је Кецмановић.

 

Како каже, орден који је добио показао му је да се у Српској цијени то што је урадио током минулих деценија, што га испуњава задовољством.

 

– Посебно ми је драго што ми је орден уручио лично предсједник Републике Милорад Додик, као што ми импонује да сам одликован у истом високом рангу са /академиком/ Матијом Бећковићем – нагласио је Кецмановић.

 

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести