НОВОСТИ

Kofer papira, a imanja nema

30/04/2021

Zbog kršenja imovinskih prava u Federaciji BiH, 900 Srba u bijeljinskoj regiji zatražilo je pravnu pomoć jer su im nestali kuće, zemlja i šume u procesu uspostavljanja novog katastra nepokretnosti u FBiH, upozorio je zamjenik koordinatora za rad kancelarija za stručnu pravnu pomoć izbjeglim i raseljenim licima iz FBiH Đorđe Radanović.

 

Radanović

Radanović: Izmjenama zemljišne evidencije u FBiH brišu Srbe

 

“Kao vlasnici nekretnina u FBiH upisano je 400.000 Srba sa ukupnom površinom od 8.000 kilometara kvadratnih i procijenjenom minimalnom vrijednošću od 16 milijardi maraka, čak i po bagatelnoj cijeni od dvije marke po metru kvadratnom i sve to ne uključujući sarajevski kanton”, naveo je Radanović.

On je dodao da se pri eksproprijacija zemljišta za auto-put u Republici Srpskoj metar kvadratni plaća pet KM.

“Prema popisu stanovništva iz 1991. godine 541.000 Srba bila je upisana kao vlasnik nekretnina i Srbi su bili većinsko stanovništvo u 32 odsto sadašnje FBiH”, istakao je Radanović, ukazujući na veličinu problema za srpske vlasnike imovine u FBiH gdje se promjene u zemljišnim knjigama obavljaju bez prethodnog poziva vlasniku.

Prema njegovim riječima, ako se vlasnik ne pojavi, nekretnina se u procesu usklađivanja katastra i gruntovnice upiše kao imovina države ili se zemljišnoknjižni uložak ostavi bez vlasničkog lista, a vlasnici se ne pojavljuju jer nisu ni pozvani.

Navodeći da u Zakonu o zemljišnim knjigama FBiH jasno piše da nadležni sud 10 dana ranije mora poslati poziv vlasniku nekretnine, on naglašava da nikada i nigdje do sada nijedan Srbin nije dobio poziv da se javi prilikom promjena zemljišne evidencije u FBiH.

“Nikada nijedan sud to nije uradio, a do sada su uradili 200 katastarskih opština u FBiH, što je minimalno 600.000 zemljišnoknjižnih izvadaka, i nijedan poziv nije stigao Srbima koji su vlasnici nekretnina, nego se sve uradi tako što se javni poziv okači na oglasnu tablu suda ili objavi u novinama”, pojašnjava Radanović.

On dodaje da sa izmjenama katastarskih evidencija prednjači sarajevska opština Ilijaš gdje je već urađeno između 3.000 i 4.000 izmjena u zemljišnoj evidenciji.

Radanović kaže da je o ovom problemu razgovarao sa predstavnicima EU u BiH i OEBS-a, u ambasadama SAD, Rusije i još nekim ambasadama zemalja EU i da se svi čude kako je moguće da se izmjena zemljišne evidencije vrši bez poziva vlasniku nekretnina, ali da ništa nije urađeno da se to spriječi.

On navodi da FBiH i dalje otima od Srba zemlju, kuće, pa i cijela sela nestaju netragom.

Đurađu Krčmaru u rodnom su Glamoču osporili vlasništvo nad zemljom koju je naslijedio od preminulog oca uz obrazloženje službenika iz katastra da selo Isakovci više ne postoji.

Krčmar, koji nakon rata u BiH živi u Bijeljini, angažovao je sudskog vještaka koji je utvrdio identifikaciju parcela po starom i novom premjeru i saznao da su nekretnine sada upisane u selu Pribelja, ali zemlja nije vraćena vlasniku Srbinu nego je postala opštinsko vlasništvo i koristi se kao poligon Oružanih snaga BiH.

“Kofer papira imam, 40 dunuma zemlje od mog prađeda, đeda i oca je oteto i uništava se, šuma je već uništena, u selu kojeg više ni nema sve je zapaljeno, nema Srbima tamo mjesta za življenje”, rekao je Krčmar Srni.

On kaže da u gradu u kome se rodio i sada ima kuću koju nije prodao, jer mu je sin rekao da će, ako svi Srbi prodaju kuće, nestati i Glamoč.

Srpkinji koja sada živi u Novom Sadu oduzeta je imovina u Donjem Vukovskom u federalnoj opštini Kupres i na njoj je napravljena škola. Za oduzete nekretnine u FBiH data je naknada u vidu drugih nekretnina, ali koje su već u posjedu drugog lica.

I tako kroz podnesenih 900 zahtjeva za pravnu pomoć Srbi svjedoče da su bili u FBiH i da su stotinama godina vlasnici zemlje i kuća koje su im nakon rata otete i upisane kao vlasništvo te FbiH.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести