НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Kojić: Bošnjacima ne odgovara istina o ratnim zločinima

05/05/2021

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, koji je jedan od predloženih za člana Nadzornog tijela za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za procesuiranje svih ratnih zločina, uvjeren je da Bošnjacima ne odgovara istina i da isključivo iz tog razloga pokušavaju da spriječe sprovođenje te strategije.

Direktor Republičkog centra: Milorad Kojić

 

Kojić je za „Politiku” ocijenio da bi procesuiranje najsloženijih predmeta, u kojima su osumnjičeni visokopozicionirani pripadnici bošnjačke civilne i vojne vlasti iz tog vremena, potpuno promijenilo sliku o ratnim zločinima koju Bošnjaci nameću i o kojoj decenijama pričaju.

 

– Očigledno je da postoji namjera da se strategija ne implementira, jer se samo na taj način može spriječiti procesuiranje zločina koji su počinjeni nad pripadnicima srpskog naroda – rekao je Kojić.

 

Prema njegovim riječima, pri tome se računa i na biološki nestanak Bošnjaka koji su te zločine počinili, a takvih primjera već ima.

Kojić je naveo da to namjerno odugovlačenje početka rada u skladu sa strategijom ostavlja prostora nosiocima pravosudnih institucija da mogu bez ikakve odgovornosti da nastave da rade kao što su radili svih ovih proteklih godina.

 

– To znači da mogu i dalje da ispunjavaju normu radeći na manje složenim predmetima, a ne i na onim najsloženijim koje drže u fiokama i koji uglavnom tretiraju teške i monstruozne zločine nad Srbima – rekao je Kojić.

 

On je rekao da mu je neshvatljiv izostanak reakcije predstavnika međunarodne zajednice i osude ponašanja bošnjačkih političkih predstavnika, jer je i njima poznato da je primjena ove strategije, kao što je to bio slučaj i sa prethodnom, koja takođe nije dosljedno realizovana, vremenski ograničena na kraj 2023. godine.

 

– Možda se tome i ne treba čuditi jer očigledno je da se stalno vrši pritisak samo na Republiku Srpsku – rekao je Kojić.

 

On je naveo da se Bošnjacima ne prijeti sankcijama, čak ni kada pozivaju na rat, i da se na njihovu zapaljivu retoriku odgovara blago ili na način da se kritika upućuje svima, a ne samo onima koji prizivaju rat.

„Politika” napominje da u ovom trenutku u Tužilaštvu BiH postoji više od 550 neriješenih predmeta ratnih zločina u kojima je imenovano 4.500 počinilaca ratnih zločina i isto toliko predmeta u kojima počinioci nisu poznati.

Izvor: Glas Srpske

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести