НОВОСТИ

Којић: Закључцима Народне скупштине Српске до очувања дејтонске БиХ

29/03/2024

Спровођење закључака Народне скупштине Републике Српске једини је начин очувања суверенитета и интегритета дејтонске БиХ зарад европског пута, рекао је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Којић је рекао да је јуче одржана историјска сједница Народне скупштине Републике Српске, која се првенствено тицала заштите уставног поретка дејтонске БиХ, с нагласком на интегритет Републике Српске.

 

– Закључци који су усвојени ће обавезати и нас који смо у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, али и посланике у Народној скупштини, да кроз доношење одређених закључака и законских рјешења, створимо услове да БиХ може да настави свој европски пут – поручио је Којић.

 

Он је напоменуо да одлука Кристијана Шмита да наменте измјене Изборног закона БиХ најбоље потврђује да се одређене бошњачке структуре само декларативно залажу за европски пут БиХ, а у ствари желе, рушењем уставног поретка, ставрање унитарне БиХ.

 

– То им сигурно, заједно са неименованим странцем /Кристијаном Шмитом/ неће проћи и најбољи, најадекватнији и једини легалан одговор јесте то да се кроз Народну скупштину Републике Српске донесу закључци и изборни закон Српске који ће тертирати изборе у Српској – поручио је Којић.

 

Којић је нагласио да је остављено довољно простора да, укидањем закона који је наметнуо Шмит, Централна изборна комисија БиХ може да ради онако како одреди Парламентарна скупштина БиХ.

 

– Никакво наметање не може допринијети напретку. Наметање је нешто што нема основа, а закључци Народне скупштине Републике Српске су једини основани – поручио је Којић за Срну.

 

Народна скупштина Републике Српске усвојила је ноћас Нацрт изборног закона којим је уређено да изборе за органе власти у Српској спроводи Републичка изборна комисија, градске, односно општинске изборне комисије и бирачки одбори које ће именовати надлежни органи Републике Српске.

 

Народна скупштина Републике Српске усвојила је и закључке да ће заједно са надлежним институцијама и органима Републике Српске предузети потребне мјере да би се заштитила права и слободе грађана и неутралисала посљедице противуставног дјеловања на територији Српске

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести