НОВОСТИ

Којић: Журе и праве свјесне процедуралне грешке у предмету против Додика и Лукића

23/01/2024

Посланик у Представничком дому парламента БиХ Милорад Којић изјавио је да је одлука о раздвајању процеса против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора “Службеног гласника” Милоша Лукића пред Судом БиХ у супротности са законом и очигледно донесена под нечијим притиском и жељом да суђење буде што прије окончано.

Којић је Срни рекао да је од самог почетка у предмету против Додика и Лукића направљено много процедуралних грешака, па и у и конкретном случају раздвајања процеса, јер је поступајући судија требао да тражи мишљење вјештака медицинске струке о степену болести и дужини трајања обољења Лукића.

 

– Послије вјештачења, на неком од сљедећих рочишта, могла је да буде донесена одлука да због економичности – поступак потенцијално буде раздвојен. У свој тој журби се праве свјесне процедуралне грешке, па тако и ова одлука није у складу са Законом о кривичном поступку –  појаснио је Којић.

 

Према његовим ријечима, потенцијално се може доћи у ситуацију да се Лукић опорави до наредног рочишта, те да се паралелно воде два поступка о истом случају, што би произвело неекономичност , а што је супротно закону.

 

Којић је нагласио да је позадина јасна, али да управо то кршење Закона о кривичном поступку даје могућност да пресуда буде ослобађајућа због процедуралних грешака које су од почетка чињене.

 

Он је указао на то да је на дјелу сиљење поступка, али, како је истакао, то ни не чуди јер је ријеч о оптужници која није ни требало да буде подигнута, будући да су Додик и Лукић само спроводили своје уставне и законске обавезе.

 

– Нажалост, живимо у таквом систему у којем правосуђем управљају неки са стране и желе да утичу и на прекрајање воље грађана, као и на правни систем и уставно-правно уређење Српске – навео је Којић.

 

Предмет у процесу против предсједника Републике Српске Милорада Додика и в.д. директора “Службеног гласника Српске” Милоша Лукића пред Судом БиХ званично је раздвојен, изјавио је Лукићев адвокат Миљкан Пуцар.

 

Он је рекао да је јуче обавијештен да је предмет званично раздвојен и да не морају долазити на суђење 30. јануара, иако је судија на претходном рочишту рекао да ће спојити предмете ако се Лукићево здравствено стање поправи.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести