НОВОСТИ

Конаковић хитно да достави информације о поступку Лагумџије

23/01/2024

Кабинет српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић затражио је од министра спољних послова БиХ Елмедина Конаковића да хитно и без одлагања у што краћем року достави информације о околностима које су претходиле поступку амбасадора Сталне мисије БиХ при УН-у Златка Лагумџије, који је у Савјету безбједности потписао предложени документ којим се Русија позива да прекине, како се наводи, агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине.

 

 

У захтјеву се од Конаковића тражи и информација да ли је Лагумџија, упркос изостанку сагласности Предсједништва БиХ, за свој поступак имао његову или инструкцију Министарства спољних послова.

У захтјеву се наводи да је Лагумџија потписао заједничку изјаву без овлаштења и сагласности чланова Предсједништва БиХ као надлежног органа за вођење спољне политике.

Подсјећа се да је у Уставу БиХ прописано да је Предсједништво БиХ врховни орган у домену спољне политике који консензусом и сагласношћу чланова доноси одлуке о свим питањима спољне политике.

Даље се наводи да је Пословником о раду Предсједништва БиХ децидно одређено да је Предсједништво надлежан орган за вођење спољне политике и да у обављању активности из дијапазона својих надлежности заједнички усаглашеним ставовима три члана доноси одлуке из домена спољне политике.

– Из наведеног јасно произлази да Предсједништво БиХ као надлежни орган за спољну политику, преко других органа, у првом реду Министарства спољних послова БиХ, представника дипломатско-конзуларне мреже, амбасада и њихових представника, амбасадора, презентује своје званичне ставове о међународним питањима, те да они увијек и искљчиво морају изражавати консензус и усаглашеност чланова Предсједништва о важним питањима, а не самовољна мишљења – наводи се у захтјеву.

Подсјећамо, Лагумџија је спорну заједничку изјаву 47 земаља потписао јуче у Њујорку без одобрења Предсједништва БиХ које је једино надлежно за креирање спољне политике.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести