НОВОСТИ

Кошарац: Кадрови из Српске окупљени око политика Владе и НСРС

02/02/2023

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац изјавио је данас да ће кадрови из Републике Српске на нивоу БиХ бити окупљени око политика Владе Српске и закључака Народне скупштине који су за њих обавезујући, те остати досљедни реализацији развојних пројеката за Републику Српску.

 

Сташа Кошарац

Сташа Кошарац

 

– Ријеч је о енергетским пројектима као Бук Бијела. Савакако ту укључујемо нову источну интерконекцију као примарно питање за Републику Српску и њену гасификацију – рекао је Кошарац.

Кошарац вјерује да је остало у прошлости вријеме блокада проузрокованих политикама СДА и да ће агилношћу нових министара и новом политиком у Савјету министара дефинисати многа питања значајна за грађане и привреднике Републике Српске и Федерације БиХ.

– Вјерујем да ће бити питања о којима се нећемо слагати али ћемо на адекватан начин, прије свега ми из Републике Српске, базично бити оријентисани на досљедну примјену Дејтонског мировног споразума, афирмацију уставног капацитета Републике Српске и Устава БиХ – рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

Он је послије прве сједнице Савјета министара рекао да је протекла у позитивној атмосфери, те изразио увјерење у расположење министара да на адекватан начин, уз међусобно уважавање и разумијевање политике и политичких ставова, уложе додатну енергију да тамо гдје евентуално не постоји сагласност дођу до рјешења.

Кошарац је подсјетио и на регионалну иницијативу Отворени Балкан која би требало бити подржана од федералних структура јер је добра за сваког привредника како Републике Српске тако и ФБиХ.

– За нас је важно да обезбиједимо проходност за имплементацију пројеката који су важни за Републику Српску и њене грађане и да престане та пракса да Сарајево блокира развој Републике Српске – нагласио је Кошарац.

Он је указао да су у претходном периоду, када је ријеч о инфраструктурним пројектима важнима за привреду, у континуитету били блокирани из ФБиХ, односно од СДА.

Кошарац је напоменуо да је данас разговарао и са министром иностраних послова у Савјету министара Елмедином Конаковићем о Трговској гори и да су оцијенили да Министарство спољних послова у претходном периоду није било активно укључено у рјешавање тог проблема.

– Заједничка концепција Конаковића и мене је да у наредним данима заговарамо контакте како у међународним институцијама тако и у Хрватској и Словенији, цијенећи да је важно да имамо афирмисану и кредибилну дипломатску иницијативу када је у питању наша потреба да се тражи друго рјешење да на Трговској гори не би дошло до изградње одлагалишта – објаснио је Кошарац.

Он сматра да је значајно да сви буду окупљени око закључка Предсједништва БиХ чији предлагач је био Милорад Додик, сада предсједник Републике Српске, и да све институције буду окупљене око те активности да се Хрватска онемогући да изгради нуклеарно одлагалиште на Трговској гори.

Кошарац је рекао да је са Конаковићем разговарао и о неким процесима који се воде у Бриселу, те да сматрају да Министарство спољне трговине и економских односа своје капацитете жели да ојача у Мисији БиХ у ЕУ, и у том контексту ће заговарати да запослена лица у том министарству активно учествују у Бриселу.

Он је навео да је било ријечи и о енергетским пројектима, прије свега о пројекту “Бук Бијела”, те да сматра да су се разумјели.

– Мислим да ово није никакав историјски догађај и да је нормално да два министра имају комуникацију, да предсједници политичких партија имају комуникацију – оцијенио је Кошарац.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести