НОВОСТИ

Кошарац: Посјета Орбана – озбиљна побједа Српске на међународном плану

04/04/2024

Посјета премијера Мађарске Виктора Орбана Републици Српској је озбиљна побједа Српске на међународном плану и од ње користи може имати и сама БиХ, рекао је данас замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Кошарац је истакао да ова посјета демантује и све оне који сматрају да Република Српска нема регионални значај, као и оне који различитим наративима кажу да је политика Републике Српске и предсједника Милорада Додика усамљена.

 

– Најбољи примјер тога јесте долазак Орбана који потврђује пријатељство мађарског народа, опредјељење Мађарске да подржи европски пут БиХ, уз јасну видљивост Републике Српске – рекао је Кошарац новинарима у Сарајеву.

 

Он сматра и да ова посјета Орбана потврђује његово опредјељење да санкције нису рјешење, те да оне неће допринијети побољшању односа у БиХ који су нарушени штетном политиком Кристијана Шмита и амбасадора САД у БиХ Мајка Марфија.

 

Кошарац је навео и да не види потребу за утркивањем било кога да умањује значај доласка Орбана у Бањалуку, због тога што Влада Мађарске помаже развојне пројекте у Републици Српској.

 

– Влада Мађарске жели да инвестира у сектор пољопривреде, енергетике и друге области и то је озбиљна регионална димензија Републике Српске – рекао је Кошарац.

 

Делегација Владе Мађарске са привредницима допутоваће данас у дводневну посјету Републици Српској.

 

Предсједник Републике Српске Милорад Додик дочекаће мађарског премијера Виктора Орбана на Међународном аеродрому у Маховљанима у 19.00 часова, а претходно ће у 18.30 часова министра иностраних послова и трговине Мађарске Петера Сијарта дочекати премијер Српске Радован Вишковић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести