НОВОСТИ

БОРИЛИ СЕ РАМЕ УЗ РАМЕ СА ЧЕТНИЦИМА Војничка гробља у Београду: Има их 6 и на њима нису сахрањивани само савезници, већ и непријатељи! |

ЛОГОР ЗА ДЈЕЦУ ВЕЛИЧИНЕ 150 ФУДБАЛСКИХ ТЕРЕНА Доња Градина непобијен доказ геноцида НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима |

Додик поручио Миличевићу: Национално одговорна политика је и чување институција Српске |

У Народноослободилачкој борби у БиХ погинуло је највише Срба, па је логично да се сљедбеник нацистичке идеологије Кристијан Шмит окомио на оне који су били највећи трн у оку Трећем Рајху, оцијенио је посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица. |

Патријарх Порфирије: Велики благослов долазак у Херцеговину |

Ковачевић: Све извјесније да Хелез има само мале људе у својој глави |

Нешић: Надлежне институције да се позабаве Хелезом |

Кристијан Шмит предмет подсмијеха у Њемачкој |

Којић: Покушаји легализације Шмита постали лакрдија |

Мостар дочекује патријарха српског Порфирија |

Ковачевић: Грађани Српске бирају своје представнике

28/08/2023

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић истакао је да мора да поквари еуфорију у Сарајеву која влада због пресуде Европског суда за људска права из Стразбура јер од ње неће бити ништа, будући да се, када је ријеч о Републици Српској – ништа неће промијенити.

 

 

Ковачевић је рекао да се још не зна каква је пресуда, није је нико објавио, те поручио да ће Република Српска остати изборна јединица као и до сад, поготово за члана Предсједништва БиХ.

Он је за БХТ поновио да не постоји ниједан ниво власти који се бира на нивоу БиХ – грађани Републике Српске бирају своје представнике, а грађани Федерације БиХ своје.

– Оно што може да се промијени је да у ФБиХ, умјесто досадашње једне, направе двије изборне јединице, тако да свако има могућност да се у тој изборној јединици кандидује. Али, када је ријеч о Републици Српској, неће се промијенити апсолутно ништа – напоменуо је Ковачевић.

Указао да је Предсједништво највиши орган у БиХ у којем се штите грађанска права, али на првом мјесту колективна права народа и да је то нешто што се, сигурно, неће промијенити.

– Члан Предсједништва из Републике Српске у Предсједништву БиХ представља све грађане Српске, који за њега слободно гласају на изборима и то ће тако остати. Република Српска неће промијенити апсолутно ништа у том смислу – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је рекао и да измјене Изборног закона јесу потребне.

– Ми смо већ најавили када је ријеч о Изборном закону да ћемо ићи ка томе да Централна изборна комисија више нема никакву надлежност када је ријеч о изборима за Народну скупштину Републике Српске, јер је то већ сада против Изборног закона, а да поготово ЦИК неће имати никакву надлежност када је ријеч о локалним изборима у Српској – прецизирао је Ковачевић.

Он је рекао да у Европском суду за људска права заборављају да је БиХ сложена земља и никада неће бити централизована и унитарна.

– Република Српска је у Дејтону пристала да постане дио БиХ под условом да има јасно заштићена своја индивидуална и колективна права. Српској се константно нарушавају њена загарантована права, међутим, она итекако зна да се бори за своја права – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је подсјетио да је Републици Српској много тога отимано разним видовима правног насиља.

– Али, ми се боримо да вратимо све што Републици Српској по Дејтонском мировном споразуму, и по једином важећем Уставу, припада. То је борба од које ми дефинитивно нећемо одустати – поручио је Ковачевић.

Он је истакао да, уколико било ко размишља да окрене ствари ка централизацији БиХ на уштрб овлаштења и надлежности Републике Српске, ФБиХ – онда се вара.

– Ми обећавамо да ће процеси да иду у супротном правцу, да ће Република Српска да враћа своје надлежности које јој по Дејтону и Уставу припадају. То је процес од којег ми не планирамо да одустанемо – нагласио је Ковачевић.

Коментаришући наводе шефа Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Игора Црнатка, који оптужује владајућу коалицију коју предводи СНСД да нарушава надлежности парламента Српске, Ковачевић је истакао да га занима како ли људи у ФБиХ гледају на те оптужбе опозиције у Српској да руководство лоше штити интересе Срба.

– Нико ни у Сарајеву ни у Бањалуци ни на било којем центиметру Републике Српске не може да повјерује у такве ствари. Поготово када такве ствари долазе од Црнатка, који је у свим депешама `Викиликса` јасно означен као послушни партнер САД за остварење циља да БиХ постане централизована и дио НАТО-а – рекао је Ковачевић.

Ковачевић је истакао да, захваљујући предсједнику Српске Милораду Додику, који је и лидер СНСД-а, такве ствари се неће догодити.

– И захваљујући грађанима Републике Српске који то јасно препознају – рекао је Ковачевић.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести