НОВОСТИ

Ковачевић: Нашој светињи, 9. јануару додајемо 15.фебруар, као Дан државности Српске и Србије

10/06/2024

Нашој светињи 9. јануару, Дану Републике, додајемо 15. фебруар као Дан државности Српске и Србије који ћемо славити заједно и који ће славити сви Срби гдје год да живе као Дан српске државности, рекао је за РТРС Радован Ковачевић делегат српског народа у Дому народа ПС БиХ.

Радован Ковачевић

– 9. јануар остаје у складу са Законом о празницима, Законом о Дану Републике Српске и њему додајемо празник који ће бити празник свих Срба, 15.фебруар као Дан српске државности – рекао је Ковачевић коментаришући Декларацију о заштити националних и политичких права српског народа, која је усвојена на недавном одржаном Свесрпском сабору у Београду.

 

Истакао је да је одржавање првог Свесрпског сабора велики историјски догађај, као и да је огроман значај сабора и Декларације која је усвојена.

 

– То је нешто што треба да чини срећним све Србе и све грађане Српске – рекао је Ковачевић.

 

Сматра да је одржавање Сабора нешто што ће дефинитивно ући у историју као један од најзначајнијих догађаја у нашој историји.

 

– Мислим да само политички наивне, слијепе и неразумне изненађује чињеница да и Сабор и Декларацију уједињено и једини критикују представници опозиције из Српске и представници политичког Сарајева. Чуо сам шта каже Рамиз Салкић да ће сада Српска и Србија као једна држава славити један дан државности и он позива Кристијана Шмита и међународну заједницу да се томе успротиве. На то његово тумачење нећемо ништа да кажемо. Са друге стране чујемо опозицију из Српске која није разумјела суштину и која мисли да су сами паметнији и од предсједника Републике Српске Милорада Додика и од Александра Вучића предсједника Србије, српског патријарха Порфирија и Сабора СПЦ, Владе Српске и Србије, Народне скупштине Српске и Србије и парламентараца из Црне Горе, Сјеверне Македоније, БиХ – каже Ковачевић.

 

Ми нисмо, додаје он, ништа разумијели, само су они ти који су то разумијели.

 

– Да ли је могуће да се онима који су референдум о одбрани 9. јануара називали политичком кампањом и ми сада требамо правдати? Да ли је могуће да Јелена Пајић Баштинац која због одлуке о прослављању 9. јануара трпи америчке санкције и  да јој је затворен рачун – пита Ковачевић.

 

Реагујући на поједине изјаве како је укинута и застава Републике Српске, Ковачевић поручује да само “аналфабете не знају да је од маја 1992. године када је усвојена застава Републике Српске, да она идентична, непромијењена и да таква ће увијек и остати.

 

 

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести