НОВОСТИ

Ковачевић: Тзв. дан независности славе само они који који одбијају да БиХ постане независна

01/03/2024

Делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић изјавио је да такозвани дан независности у БиХ данас славе само они који и данас одбијају да БиХ постане независна – да о њеној судбини одлуке доносе њени народи и грађани, а не неизабрани странци.

– Први март не може бити празник у БиХ зато што у Парламентарној скупштини нисмо усвојили закон о празницима – навео је Ковачевић на друштвеној мрежи Икс.

 

Он је додао да 1. март не може бити празник у БиХ ни због тога што већина земље недвосмислено показује да тај дан не признаје и не обиљежава као празник.

 

Ковачевић је нагласио да се тај такозвани празник не обиљежава у БиХ, већ искључиво у пет и по кантона Федерације БиХ.

 

И на крају, оцијенио је Ковачевић, чињеница да Република Српска слави дан када је потписан мир и основана БиХ прихватљива свим њеним народима, а Федерација дан када је прегласавањем српског народа најављен крвави рат, говори сама за себе.

 

– Нека нам је срећан мир и нека је вјечна Република Српска! – поручио је Ковачевић.

 

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан нелегални референдум о независности и отцјепљењу БиХ од СФРЈ. Срби у Републици Српској 1. март памте по убиству српског свата у Сарајеву, што је био и окидач за почетак ратних сукоба.

 

Овај трагични датум у Републици Српској се не празнује, већ 21. новембар – дан када је у америчкој ваздухополовној бази Рајт Петерсон код Дејтона парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ који је обиљежио крај грађанског рата у БиХ.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести