НОВОСТИ

Крњи Уставни суд БиХ поново руши Устав и ради против Српске

31/05/2024

Нове одлуке – стара пракса крњег Уставног суда БиХ. Одлучујући по захтјеву званичника политичког Сарајева о Закону о непокретној имовини, Суд је донио одлуку да Република Српска нема уставну надлежност над својом имовином.

 

 

Такође, по захтјеву истих, привремено су обуставили и одлуку о продаји земљишта на Јахорини. У низу одлука супротних интересима Српске, Суд је донио и једну у свом интересу.

Судијама које наврше 70 година живота продужен је мандат, све док не буду изабрани нови.

По принципу “кадија те тужи, кадија ти суди”, нове одлуке крњег Уставног суда БиХ. Без српских судија одлучују по захтјевима политичког Сарајева и оспоравају законе које је донијела Народна скупштина Републике Српске. Да ли по захтјеву или жељи и налогу бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећировића и хрватског члана Жељка Комшића, 11 посланика Парламентарне скупштине и пет делегата Дома народа пресуђују о имовини Српске?

– Уставни суд БиХ је утврдио да Република Српска нема уставну надлежност за регулисање правне материје која је предмет Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, јер је то у складу са релевантним одредбама Устава БиХ у искључивој надлежности БиХ – саопштено је из Уставног суда БиХ.

И ту извјештају о донесеним одлукама против интереса Републике Српске није крај, а ни оспоравању њене имовине. Привременом мјером крњи Уставни суд БиХ обуставља примјену Одлуке о продаји некретнина на Јахорини које су у власништву Српске. Ова мјера, како наводе, важиће док не донесу коначну одлуку. Уставни суд БиХ годинама прекорачује своја овлашћења и сам ствара правне норме, кажу правни стручњаци.

Професор међународног права Радомир Лукић каже да су у члану 3 Устава описане надлежности БиХ .

– Од 10 односно 11 надлежности, 11 говори о промјени Устава, ниједна од тих надлежности није посвећена уређењу имовине, својине, а не државне својине – истиче Лукић.

Правник Огњен Тадић наглашава да Уставни суд БиХ руши Устав, што је показала и ова сједница.

– Тако све што су јуче урадили са имовином, са другим законима за оцјену уставности и апелацијама, није ништа друго него кршење Устава, јер овакав Уставни суд не може да врши надлежности које су утврђене Уставом БиХ – каже Тадић.

Оспоравањем одлуке о начину и условима продаје некретнина на Јахорини покушава се слабљење економије и привреде Српске, сматра Милорад Којић, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

– Продајом одређених локација отварају се нови туристички потенцијали од којих Република Српска убире приходе, грађани остварују право на пензију, на осигурање и сва Уставом загарантована права – наводи Којић.

Руку на срце, ван снаге ставили су одлуку и Владе ФБиХ о промјени намјене шумског земљишта у Варешу. Захтјев за оспоравање поднио је Кемал Адемовић, предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине. И то није једини његов захтјев. Адемовић је оспоравао Закон о прозиводњи наоружања и војне опреме у Републици Српској, а суд то потврдио.

Судије Уставног суда БиХ, како наводе, забринуте за функционисање ове правосудне инситутуције, одлучиле су да до избора новог колеге, функцију обавља дотадашњи судија без обзира што му је истекао мандат.

– Још једном се показало да нико не руши БиХ, боље од крњег Уставног суда БиХ. Чињеница да су одлучили да на неустан начин себи продуже мандате преко старосне границе сасвим јасно говори шта они мисле о Уставу и колико су и до сада поштовали уставност ове земље – наглашава Тадић.

Лукић наводи да промјена правила и утврђивање нове норме која омогућава продужавање мандата судијама значи практично увођење ванредног стања, јер промјена Устава, мимо начина на који је учињена, је увођење ванредног и вануставног стања.

Тако би по новим правилима Сеади Палаврић, која је изабрана за нову предсједницу Уставног суда БиХ, умјесто у пензију у новембру након навршених 70 година, мандат могао бити продужен до избора новог судије. Без обзира што би судије задржале функцију након преласка старосне границе задржавали би и све друге привилегије. Према свему судећи, све у циљу да функционише ова правосудна институција, па и крњем саставу.

Коментари

0

Пошаљи коментар

Остале Вијести