НОВОСТИ

Кузмановић: Доношење Устава 1992. године престижни државотворни догађај за функционисање Српске

25/02/2024

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да је доношење Устава Српске 1992. године престижни државотворни догађај којим су створени правно-политички услови за функционисање Српске.

 

Кузмановић је подсјетио да су се у јануару и фебруару 1992. године догодили бројни државно-правни догађаји међу којима је конституисање Републике Српске 9. јануара.

– Други престижни државотворни догађај био је доношење Устава Републике Српске – нагласио је Кузмановић.

Он је истакао да су Уставом уставновљене битне институције Српске, као што је предсједник Републике, Народна скупштина Српске, Влада Српске, те правосудни систем укључујући Уставни суд Републике Српске.

– Тиме су створени правно-политички услови за потпуно функционисање Републике Српске и њених институција – образложио је Кузмановић.

Он је навео да је Устав Републике Српске моделован према класичном моделу европске правне школе, и битно се разликује од англо-саксонског типа устава.

– Сваки устав, па и Устав Републике Српске, брана је надирању бројних негативних дјеловања – нагласио је Кузмановић.

Рекао је да су се на Устав и уставно уређење Српске усмјерили многи међународни фактори, а на чијем челу је ОХР и високи представници.

– Насилно су атаковали на Устав Републике Српске и по њиховим промјенама дошло је око 114 амандманских измјена Устава – истакао је Кузмановић.

Навео је да је из тога видљиво да је огромна већина Устава девастирана, али да оно што је остало и функционише штити грађане, правни систем и поредак Српске.

– Ипак би било нужно, ако се за то икада стекну услови, да се приђе изради новог устава. Познато је да устави ако се не могу примјењивати онда и не функционишу и не постоје. Наш Устав, без обзира на све те бројне неправилности, супротности и негативности – функционише – нагласио је Кузмановић.

Кузмановић сматра да ће, у сваком случају, актуелно дјеловање институција Републике Српске омогућити да се заштити правни поредак, права грађана, имовине, те свих других процеса и односа у Републици.

Скупштина српског народа БиХ донијела је Устав 28. фебруара 1992. године који је једногласно усвојен на темељима Декларације о оснивању, и који је гарантовао пуну равноправност и једнакост народа и грађана Републике.

Највиши правни акт Републике Српске, који је уз одређене амандмане и данас на снази, донесен је прије избијања трагичних сукоба, те једностраног бошњачког и хрватског проглашења независности БиХ након референдума који је одржан 1. марта и на којем нису учествовали Срби.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести