НОВОСТИ

Лакапел: Додик се бори за праве вриједности, Шмит противник српског народа

13/02/2024

Српски народ се бори за праве вриједности, као и предсједник Републике Српске Милорад Додик који истрајава у томе и то треба цијенити, рекао је посланик у Европском парламенту Жан-Лин Лакапел и додао да се у БиХ крши Дејтонски споразум, за шта је дијелом заслужан и Кристијан Шмит који није изабран у складу са процедурама.

– Дејтонски споразум се не поштује у БиХ. Кристијан Шмит је нелегални високи представник који није изабран у складу са процедуром, изабран је можда само од САД. Он је допринио да се не поштује Дејтонски мировни споразум у БиХ. Сматрам да је он противник српског народа, тако да апсолутно разумијем отклон према њему – нагласио је Лакапел у Бањалуци након округлог стола “Западна и Југоисточна Европа – људска права и двоструки стандарди”.

 

Лакапел је додао да би све наведено требало да подстакне разговор у Европској унији и да се говори о непоштовању Дејтона.

 

– Желимо велику Европу, Европу слободних народа, Европу слободе. Нажалост, ту Европу данас немамо – нагласио је Лакапел.

 

Он је истакао да је један од великих проблема ЕУ што врши притисак на Србе и Србију да призна самопроглашено Косово као независну државу, те да се уз то направи отклон од сарадње са Русијом.

 

– Не смијемо да се мијашемо у унутрашње ствари једне државе, али оно што треба да подржавамо јесте да свака држава има право на самоопредјељење, суверенитет и на слободу – навео је Лакапел.

 

Он је истакао да Европа није спремна да разговара о проблемима који су били дио данашње агенде.

 

– Ми ћемо покушати да пробудимо све оне снаге које би хтјеле нешто да мијењају. Имамо наду да можемо то да урадимо – рекао је Лакапел.

 

Као проблем с којим се суочава Француска, али и БиХ, Лакапел је навео радикални исламизам.

 

– Европа је нажалост слијепа када је ријеч о овом проблему, постаје саучесник јер постоје они који финансирају радикални исламизам. Француска је једна од земаља која је погођена тим проблемом. Потребно је да разговарамо и о ономе што се дешава у БиХ – истакао је Лакапел.

 

Он наводи да је потребно заједно радити на рјешавању овог проблема.

 

– Конференција је била прилика да се боље разумијемо и наставимо градити и јачати једно од најстаријх пријатељстава, Срба и Француза –  закључио је Лакапел.

 

У Бањалуци је одржан округли сто о теми “Западна и Југоисточна Европа – људска права и двоструки стандарди”.

 

Округлом столу присуствовали су чланови Европског парламента, Народне скупштине Француске, представници италијанског Центра за политичке и стратегијске студије “Макијавели” и Друштва српско-француског пријатељства, као и савјетници предсједника Републике Марко Ромић и Лучијано Калужа.

 

Скуп је организовао Центар за друштвено-политичка истраживања Републике Српске у сарадњи са кабинетом предсједника Републике Српске.

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести