НОВОСТИ

Латиновић: Срби носиоци антифашистизма, промијењени називи у ФБиХ показатељ односа према тим тековинама

19/11/2023

Срби су били носиоци антифашизма у бившој Југославији, а промијењени називи улица и школа у Федерацији БиХ /ФБиХ/, које су носиле имена српских антифашиста, најбољи су показатељ како се у том ентитету односе према тековинама Другог свјетског рата, изјавио је професор Горан Латиновић.

 

 

Поводом навода о томе да чланови Предсједништва Жељка Комшића и Дениса Бећировића намјеравају да у Мркоњић Граду “прославе” такозвани и непостојећи дан државности 25. новембар, Латиновић је навео да су Срби чинили већину учесника Земаљског антифашистичког вијећа народног ослобођења БиХ /ЗАВНОБиХ/, односно 108 од укупно 172 вијећника, што чини 63 одсто.

– Хрватски и муслимански сепаратисти су рушили Југославију деведесетих година 20. вијека, односно борили су се против тековина Народнослободилачког рата, АВНОЈ-а и ЗАВНОБиХ-а, а неки њихови политички представници у ФБиХ славе засједање ЗАВНОБиХ-а и одлуке које су донесене 25. новембра 1943. као тзв. “дан државности БиХ” – напоменуо је Латиновић, професор на Филозофском факултету Универзитета у Бањалуци.

Он је додао да је у Сарајеву промијењен назив улице која је носила име по доктору Војиславу Ђеди Кецмановићу, предсједнику ЗАВНОБиХ-а, да би добила име по једном припаднику паравојних муслиманских формација из деведесетих година 20. вијека.

Промијењени су називи многих улица и школа које су се звале по српским партизанима и антифашистима из Другог свјетског рата, како у Сарајеву тако и у другим градовима у ФБиХ.

– То је најбољи показатељ како се у ФБиХ односе према тековинама Другог свјетског рата, тј. према антифашизму. У основи наметања 25. новембра као тзв. “дана државности БиХ” налази се неугасива антидејтонска тежња великобошњачке политике да, под маском изградње тзв. `грађанске` државе буде укинута Република Српска и створена унитарна БиХ у којој ће временом нестати Срби – рекао је Латиновић.

Он је додао да уз све то треба имати у виду да ЗАВНОБиХ, као орган револуције, односно насилне промјене власти и друштвеног поретка, није имао никакав легитимитет, јер његове вијећнике народ није бирао на демократским изборима, тако да ни одлуке које је донио нису имале демократско упориште.

Стога је, каже он, Народна скупштина Републике Српске добро поступила кад је у Мркоњић Граду 1993. године поништила те одлуке.

Он је навео да су Срби чинили већину припадника Народноослободилачког покрета и Народноослободилачке војске Југославије.

– Треба посебно нагласити да Срби чине чак 78 одсто свих партизана са територије данашње БиХ који су погинули током Народноослободалачког рата од 1941. до 1945, муслимани око 16 одсто, а Хрвати око пет одсто – рекао је Латиновић.

Већина муслимана и Хрвата са територије данашње БиХ који су учествовали у Другом свјетском рату, подсјетио је Латиновић, били су у оружаним снагама НДХ и борили се против Срба, као Хитлерови савезници.

Латиновић је рекао да су Срби подигли устанак 1941. године који је плануо на територији Независне Државе Хрватске, јер је ова фашистичка творевина, коју је прихватила и подржала велика већина Хрвата и муслимана, спроводила геноцид над српским народом.

– Хрватско и муслиманско становништво није било изложено геноциду, нити било каквом прогону у НДХ, па није ни имало разлога да диже на устанак и бори се за опстанак. Изузетак чине тек појединци, који су били чланови Комунистичке партије Југославије, која је у једном тренутку преузела вођење српским устанком и ослободилачким ратом – рекао је Латиновић

Коментари

0

Пошаљи коментар

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести