НОВОСТИ

“Лавров познаје ситуацију у БиХ, Запад лицемјеран“

02/03/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је да је министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров доајен свјетске политике, са којим је разговарао о свим актуелним регионалним и глобалним дешавањима, те који познаје ситуацију у БиХ.

 

 

“Драго ми је да га сретнем. Мислим да нема човјека изван БиХ који зна више детаља”, изјавио је Додик новинарима у Анталији, гдје је у току Дипломатски форум.

Додик је истакао да су у Русији упознати да је Запад скрнавио Дејтонски мировни споразум, те напоменуо да улога Русије не би требало да буде смањена.

“Међународном фактору не може се вјеровати, односно западном фактору који лаже по бројним питањима. Скрнавили су Дејтонски мировни споразум и срушили Устав. Срушени су договори о Резолуцији 1244, Бриселски споразум, споразум у Минску и Руси немају повјерење када разговарају са представницима Запада”, рекао је Додик.

Говорећи о сукобу у Украјини, Додик је навео да је Русија била приморана на операцију јер је то био једини начин да се очува самосталност и стабилност Русије.

“Овдје дјелује веома тужно што бројни Европљани нису присуствовали Форуму. Питао сам једног званичника зашто се не појављују, а он је рекао да су им стриктно наредили да не смију бити у просторији гдје сједе Руси”, навео је Додик.

Додик је истакао да велике силе, као што је Русија, немају потребу да калкулишу, те додао да је добио потврду да ће они испунити своје циљеве, а да Запад својим активностима само продужава сукоб.

“Заблуде које Запад похрањује према Украјини говоре о томе. Они знају да је све почело с тим да је Запад прво слао хуманитарну помоћ, па су рекли да ће обезбиједити шљемове,а сада се завршава са ракетама. Гдје је крај у томе свему?”, упитао је Додик.

Он сматра да ће Русија, ако дође до уласка било каквих снага са Запада, поставити нове циљеве.

“Америка је далеко и она гура ЕУ у проблем”, оцијенио је Додик.

Тродневни Анталија Дипломатски форум званично се завршава сутра, а за данас су предвиђене дискусије о актуелној геополитичкој и економској ситуацији.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести