НОВОСТИ

Лукић: Држаћемо се искључиво закона

19/07/2023

Када би се свако бавио собом и својим послом ово би била много срећнија земља, али је очигледно да појединци, гледањем у туђе двориште, настоје да из јавности склоне проблеме које имају у своме. Институције Српске се држе и држаће се закона које доносе њене институције, поручио је за Глас вршилац дужности директора Службеног гласника Републике Српске Милош Лукић.

 

То је додатно ојачало притиске на Службени гласник, на челу са Лукићем коме су у “посјети” били припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ те против кога је већ, потврдио је, покренута истрага у Тужилаштву БиХ.

 

– Био сам већ на испитивању у СИПА и негирао све што ми се ставља на терет. Кључна ствар је да, као вршилац дужности директора, свој посао темељим искључиво на закону, а закон нам је ставио у обавезу да објављујемо сва акта које према нама упуте институције Републике Српске – рекао је Лукић, који је ту функцију вршиоца дужности директора Службеног гласник преузео почетком овог мјесеца те одмах потписао одлуке о објављивању Указа предсједника Српске о проглашењу закона да се одлуке високог представника не објављују у том гласилу те да се одлуке Уставног суда БиХ не примјењују више на територији Републике.

 

Сматра да су право и правда на страни Српске па се дигла и велика прашина у вези са Службеним гласником који је радио, каже Лукић,  искључиво по закону.

 

– А како тумачити тек то ако неко напада на друге институције чији легалитет и легитимитет проистиче из воље народа, која јесте оно најјаче у сваком друштву, каже Лукић за Глас Српске.

 

Истиче да је аналитички гледано све дио дугог низа притисака према Српској.

 

– Пристисци који имају циљ да се у једном тренутку негдје дође до неких људи који би беспоговорно извршавали све што им се стави на сто, а што није у интересу Републике Српске. То је један конгломерат притисака и уцјена, али мислим да ће, као и то сада, и у будућности бити безуспјешни. Не знам како ико може замислити да ће у било којем моменту у Републици Српској постојати било ко, ко ће спроводити одлуке на њену штету – наглашава Лукић.

 

На потезе ОХР-а и дописе дописе члановима Управног одбора Службеног гласника да буду објављене одлуке Кристијана Шмита којег Српска не признаје за високог представника, Лукић наводи да се то  дешавало прије него што је ступио на дужност.

 

– Све што могу рећи јесте то да су искључиви налогодавац Службеном гласнику институције Републике Српске – поручио је он.

 

Свако би, каже Лукић, требало да гледа своја посла, али у БиХ постоји једна страна која је политику доживјела као наставак рата другим средствима.

 

– А то је доминантно ФБиХ и друга, односно Српска која упорно подсјећа на то да има надлежности, капацитет који је унијела у Дејтонски споразум и која проистиче из народа те не жели, а и не може да одступи од свега тога, поручио је Лукић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести