НОВОСТИ

Лукић: Кризе креира Запад, а спроводе их ОХР и Уставни суд

06/03/2023

Еворпска унија, предвођена Њемачком и Француском, и САД су главни генератори политичких криза у БиХ, а велики допринос томе дају ОХР и Уставни суд БиХ, те бошњачко политичко руководство, рекао је професор уставног права на Универзитету у Источном Сарајеву Радомир Лукић.

 

 

– Те земље су главни покретачи криза у БиХ, а ОХР и Уставни суд БиХ су инструменти и полуге урушавања Српске. Парадокс – поменути суд се годинама понаша неуставно, превазилази границе своје уставне надлежности и у целом низу спорова он, у ствари, ствара нове уставне норме које не постоје или доноси одлуке које су у супротности са важећим уставним нормама у БиХ – рекао је Лукић за “Глас Српске”.

Он је напоменуо да је и ОХР изашао из утврђених принципа свог дјеловања, појаснивши да у анексу 10 Устава БиХ нигдје не пише да ће се високи представници моћи понашати као уставотворци, законодавци, судије или извршни органи управне власти, што годинама уназад раде.

Према његовим ријечима, обје ове установе су саме себе поставиле изнад Устава земље, баш као Савјет за имплементацију мира, који није дио дејтонске структуре, већ је нешто самонаметнуто.

На питање како одбранити став да је имовина по Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ у власништву ентитета, Лукић је одговорио да је чланом 3. тачка један јасно и изричито уређено шта су надлежности институција БиХ.

– Оне су тачно нумерисане. Другим речима, не може се ништа додавати или одузимати уколико се с тим не сагласе ентитети. Међу тим изричитим надлежностима, које се, морам то нагласити, језички недвосмислено проналазе, нема уређења државне својине – рекао је Лукић.

С друге стране, додао је, у истом том члану стоји и да све оне надлежности које нису изричито утврђене као надлежности БиХ припадају ентитетима.

Лукић је истакао и да су све одлуке Кристијана Шмита које су до сада наметнуте, правно нелегитимне, а чињеница да није званично именован од Савјета безбједности УН на ту функцију додатно урушава њихов кредибилитет.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести