НОВОСТИ

Lukić: Neosuđivanjem zapaljivih izjava iz Sarajeva u kojima se pominje rat još jednom pokazana pristrasnost međunarodne zajednice

06/05/2021

Kada se iz Sarajeva prijeti ratom, onda je to borba za cjelovitost BiH, a kada Srbi hoće mirno da razgovaraju o njenoj sudbini – to se tretira kao rušenje BiH i Dejtonskog sporazuma, ocijenio je univerzitetski profesor Radomir Lukić komentarišući izvještaj visokog predstavnika Valentina Incka predstavljen u Savjetu bezbjednosti UN u kojem je naglasio da su pozivi na miran razlaz opasnost za BiH.

 

profesor

profesor Radomir Lukić

 

Lukić je za Glas Srpske podsjetio i da je, kada je Alija Izetbegović davao zapaljive izjave, “međunarodna zajednica to posmatrala sa simpatijom, kao glas nekoga ko to radi šarma radi”.

 

On je ocijenio da je neosuđivanjem zapaljivih izjava iz Sarajeva, u kojima se pominje rat, još jednom pokazana pristrasnost međunarodne zajednice.

 

– U cijeloj jugoslovenskoj krizi, a ovo je jedan od njenih repova, pristupalo se na pristrastan način. Srbi i Srbija su bili pristalice zaostalog komunističko-socijalističkog režima, oni su bili nacionalisti, druge su držali u tamnicama i tako dalje i ovaj rep ima isti takav sastav. Sve je Bošnjacima drugo sveto, osim teritorijalnog integriteta Srbije. Prosto, to je praksa dvostrukih aršina koja nas udaljava od pomirenja, od mira, od lijepe i skladne budućnosti – istakao je Lukić.

 

Lukić smatra da se Inckov izvještaj i reakcije dijela međunarodne zajednice i političkog Sarajeva na pomen razgovora o mirnim rješenjima za BiH mogu posmatrati i kao unaprijed amnestiranje jedne i osuda druge strane za sve potencijalne krize u budućnosti.

 

Ovaj profesor ustavnog prava ukazao je da je na sceni politika dočekivanja na mač bilo čega što dođe iz Republike Srpske, ponižavanja njenih lidera i srpskog naroda.

 

– U slučaju da bude neki potez koji će ugroziti stabilnost mira u BiH iz, prije svega, bošnjačke elite i ekstremista, biće prihvaćeno sa simpatijama i sa odobravanjem jer je to, navodno, odbrana suverenosti, teritorijalne nezavisnosti i državne samostalnosti BiH. Ona se održava samo na skladnosti njenih naroda, nju niko neće održati svana, ukoliko se sama ne održi – rekao je Lukić.

 

Incko je u nekoliko navrata zaprijetio nametanjem zakona o zabrani negiranja genocida, a Lukić ne sumnja da će visoki predstavnik još jednom srljati u skandaloznu i katastrofalnu odluku.

 

– Pitanje je samo kako će se Srpska, ali i srpski narod u cjelini, postaviti prema takvoj odluci. Takav zakon bi bio moralno, mentalno, pravno, politički neizdrživ – ukazao je Lukić.

 

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je podnoseći izvještaj pred Savjetom bezbjednosti UN da neće biti iscrtavanja nove mape BiH i da se pominjanje izraza “mirni razlaz” može tumačiti samo kao prijetnja.

Izvor: Glas Srpske

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести