НОВОСТИ

Лукић: Оптужница против Додика и Лукића нема упориште ни у јеном правном акту

13/08/2023

Професор Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радомир Лукић у разговору за нашу Телевизију изјавио је да је оптужница против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Српске Милоша Лукића због неизвршавања одлука Кристијана Шмита, један од најтежих, вјероватно и одлучујући тренутак у новијој историји БиХ и Републике Српске.

 

 

– На други начин, покушава да се врати нешто што је било прије десет, 15 или 20 година, када су људи без судских поступака кажњавани одузимањем најважнијих политичких, економских и грађанских права. Сада се дешава слично, само што се ствари покушавају упаковати у наводну правну форму, која то не може да буде – рекао је Лукић.

Он је подсјетио да Српска, како је истакао, има посла са Уставним судом који стално превазилази границе својих надлежности и трвди да Устав садржи оно што не садржи.

– Такође, имамо високог представника који не представља суверени народ Републике Српске и Федерације БиХ, самовољног човјека који проводи туђу политику, а не народа Републике Српске, па ако хоћете и доброг дијела ФБиХ. Тај и такав фактор самостално мијења законе, Кривични закон БиХ и уводи кривично дјело властите самозаштите. Подсјећам, та личност није законски постављена на функцију високог представника у БиХ, а све то резултира доношењем правно несхватљивих одлука, гдје западне силе кажу да је право оно што заповиједа онај који влада, а да није све оно што са собом носи правне, истинске и људске вриједности – појаснио је Лукић.

Профер Лукић је нагласио да оптужница против Додика и Лукића, према његовом правничком увјерењу, нема упориште нити у једном правном акту.

– Да би нешто било названо правом, оно мора имати основне атрибуте права, а свако модерно право потиче из суверене воље народа. “Норма” коју је Кристијан Шмит увео да би заштитио себе као таквог, нема атрибуте права и то није право у истинском смислу ријечи, него сила иза које стоји неколико свјетских држава, прије свега Њемачка, која хоће да се наметне као она која жели да влада над Босном и Херцеговином, па и Евриоском унијом – казао је Лукић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести