НОВОСТИ

Лукић: “Службени гласник” од 1992. у служби Српске, добри резултати уз предан рад запослених

24/02/2024

Вршилац дужности директора “Службеног гласника Републике Српске” Милош Лукић изјавио је да ова јавна установа може бити поносна јер позитивно послује, те нагласио да су прошлу годину завршили са добити од 208.000 КМ, а у овој години очекују додатно повећање и још боље резултате.

 

– Ове године промет ће бити повећан негдје на 3.586.000 КМ, а планирана добит је око 250.000 КМ. То је добит која увећава капитал “Службеног гласника”, гарантује стабилност установе и показује да ми овдје домаћински послујемо – рекао је Лукић у интервјуу Срни.

Он је рекао да је улога сваког службеног гласила у свакој држави веома важна, јер се оно налази на крају законодавног процеса и омогућава грађанима да буду упознати о правним тековинама неке земље.

– Још је ова максима из римског права, да непознавање права шкоди грађанима, и због тога постоје установе, то јест субјекти овог типа, негдје су то установе, негдје предузећа, која омогућавају грађанима да знају све прописе. Са друге стране омогућавају и правним лицима да знају да на једном мјесту могу видјети све што их се тиче – навео је Лукић.

ГЛАСНИК ИЗЛАЗИ ОД 1992. ГОДИНЕ, РАЗВИЈАО СЕ УЗ ПОСВЕЋЕНОСТ ЗАПОСЛЕНИХ

Лукић је подсјетио да је први број “Службеног гласника Републике Српске” изашао 15. јануара 1992. године и поручио да је то најбоља илустрација колико је важан за Српску.

– У “Службеном гласнику” нису се често мијењали радници, ријетки су одласци одавде, што значи да људи када раде овдје осјећају неку сигурност, да и држава стоји иза њих као својих службеника – рекао је Лукић.

Он је навео да је “Службени гласник Српске” специфичан по томе јер је једино службено гласило у региону које се не финансира из буџета и гдје се плате радника не финансирају из буџета.

– У овој години је планирано да се у овој штампарији заради милион и по КМ. Да се милион и по КМ овдје створи и прода онима на тржишту. И то је специфично. Од три и по милиона КМ колико ће ове године зарадити `Службени гласник`, милион и по ће зарадити ова штампарија, других милион и по је у вези са огласима и продајом – навео је Лукић.

Он је додао да се управа “Службеног гласника Републике Српске” труди да, без обзира на то што има загарантоване послове, оствари и тржишну зараду.

– “Службени гласник” тренутно има 62 радника, и када би се само бавили објавом огласа који долазе од државе, то је мање од трећине наших прихода. Сваки дан гледамо шта је оно што можемо урадити на тржишту. Наш нож је један од најмодернијих штампарских ножева у Републици Српској. “Службени гласник” је много више од онога што ми видимо у јавности, што вежемо за онај “Службени гласник” који се издаје, у којем се налазе прописи. Највише су “Службени гласник” људи који добро раде свој посао – поручио је Лукић.

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ШИРИЋЕ ДЈЕЛАТНОСТ, ИНТЕРЕС ЈАВНОСТИ ПРИМАРНИ ЦИЉ

Лукић је поручио да ће “Службени гласник” ширити посао и неће смањивати број радника, нити њихова примања и додао да би се службене легитимације и јавне исправе институција Републике Српске требале израђивати у штампарији “Службеног гласника”.

– Због тога што је наш интерес оно што је интерес јавности”, рекао је Лукић.

Он је истакао да “Службени гласник – има подршку и разумијевање институција Српске.

– Улазимо са Владом Републике Српске у посао у вези са таксеним маркицама. Мислим да ћемо и то заокружити до краја ове године. Генерално, не само што се тиче “Службеног гласника”, већ свих установа, треба нам тај осјећај шта је јавни интерес, шта је оно гдје држава треба да има неку врсту контроле јер је то у интересу грађана – поручио је Лукић.

ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И МОДЕРНИЗАЦИЈА ПРЕДСТАВЉАЈУ РАЗВОЈНУ ШАНСУ

Говорећи о дугорочним плановима, Лукић је навео да им је циљ уређење правног промета који се одвија упоредо са уласком у употребу дигиталног отиска и трага.

– Мора се знати ко гарантује да је то нешто што је валидно и циљ нам је да уђемо у тај сектор. Морамо да уђемо у тај дио посла који се тиче тога да држава уреди дигитални простор, јер у сваком другом случају држава може да испашта, јер се ту дешавају злоупотребе којима је тешко ући у траг – рекао је Лукић.

Он је подсјетио да је “Службени гласник” увео у праксу награђивање најбољих литерарних и ликовних радова ученика основних школа Републике Српске који се пријављују на конкурс поводом Дана Републике.

– Њих смо наградили новчано, а од најбољих радова са тог конкурса смо креирали ђачки календар Републике Српске и презентовали их јавности. Направили смо систем по којем свако ко купи ђачки календар Републике Српске, цјелокупна зарада од њега иде за награду ђацима за конкурс сљедеће године – рекао је Лукић.

Он сматра да патриотски дух јача и расте код младих генерација Републике Српске.

– Имамо сад први пут неку генерацију младих, то су људи који имају сада до 32 или 33 године, који немају никакав други доминантан идентитет осим идентитета Републике Српске – навео је Лукић.

ЈАЧАЊЕ ИЗДАВАШТВА ЈЕДАН ОД ЦИЉЕВА ГЛАСНИКА

Говорећи о издаваштву као дјелатности “Службеног гласника”, Лукић је навео да му је циљ ојачати тај сегмент.

– Издаваштво у савременом друштву није комерцијално ствар, већ је то дио друштвено корисне улоге издавача. Оно што издавачу треба јесте другачији приступ читаоцу, то јест оном конзументу садржаја. У суштини он не мора бити читалац, може бити и слушалац и чак и гледалац. “Службени гласник” мора да освари ту улогу, то нам је један од циљева који је врло важан – рекао је Лукић, поручивши да је то интерес Републике Српске.

Он је додао да се тренутно велики број уџбеника за високошколске установе Српске штампа у “Службеном гласнику”, али и да у овој установи велики број студената обавља стручну праксу.

– Ми морамо наћи своју позицију и у томе да људи којима требају нека практична знања, не само у високом школству, већ и у средњошколском систему образовања, дођу овдје да та знања примијене – рекао је Лукић.

ВИЈЕСТИ ИЗ ИСТЕ РУБРИКЕ

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести