НОВОСТИ

Мазалица: Миличевић да сачека исход трке коју су други истрчали

25/07/2023

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да још није готова тешка борба за усвајање закона о Уставном суду БиХ који рјешава питање страних судија, те да би предсједнику СДС-а Милану Миличевићу било паметније да буде стрпљивији и да сачека исход трке коју су други истрчали, а он гледао са трибина.

 

 

Милану Миличевићу захваљујем што је СДС гласао за закон којим не признајемо одлуке Уставног суда БиХ до тренутка кад буде усвојен закон о Уставном суду БиХ, али смо гласали заједно и за закључке да нећемо одлучивати у Парламентарној скупштини БиХ док се тај закон не усвоји – рекао је Мазалица, коментаришући Миличевићеву изјаву да је “сарајевски договор у супротности са закључцима Народне скупштине Републике Српске”.

Он је навео да је Миличевић прочитао да ће бити усвојени европски закони, па претпоставља да ту не спада закон о Уставном суду БиХ.

– Зашто Миличевић мисли да то није европски закон? Усвајање наведеног закона јесте један од 14 приоритета које је пред БиХ поставила Европска комисија, али је са европским схватањем неспојиво и присуство странаца у одлучивању у најважнијим институцијама земље – нагласио је Мазалица.

Он је истакао да се не може говорити о сувереној земљи ако у тој земљи формалне одлуке, било судске, било политичке, доносе људи који нису њени држављани.

– СДС је све вријеме стајао по страни, некад се укључивао гласајући за наше приједлоге, а некад су били суздржани. У овом тренутку најлакше је пребирати по саопштењима и нешто јуначки изјављивати, али мислим да би Миличевићу било паметније да буде мало стрпљивији и да сачека исход трке коју су други истрчали, а он гледао са трибина – рекао је Мазалица.

Он је додао да му се завртјело у глави од Миличевићевих конструкција.

– Али, као и свака конструкција, ако се извуку стубови и греде на којима се градила, може се врло лако распасти и срушити. Исто тако је и са Миличевићевом конструкцијом – поручио је Мазалица.

На састанку политичких лидера странака у власти на нивоу БиХ, који је синоћ одржан у згради Парламентарне скупштине БиХ, договорено је да за 22. август буде заказана сједница Представничког дома на којој би био разматран сет европских закона који су усаглашени, као и попуњавање Савјета министара, у којем још није именован министар финансија.

Састанку су присуствовали лидер СНСД-а Милорад Додик и потпредсједник те странке Жељка Цвијановић, предсједник ХДЗ-а Драган Човић, замјеник предсједника ХДЗ-а Борјана Кришто, предсједник СДП-а БиХ Нермин Никшић и члан Главног одбора Саша Магазиновић, лидер Наше странке Един Форто, те Народа и правде Елмедин Конаковић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести