НОВОСТИ

Мазалица: Не би чудило да политичко Сарајево сљедеће писмо достави у кутији шибица

22/07/2023

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица сматра да је политичко Сарајево најновијим догађајима у вези са писмом генералног секретара УН Антонија Гутереса показало да је потпуно изгубило компас и да је у стању газити не само институције државе у коју се толико заклињу, већ и Устав, законе, писане и неписане процедуре.

 

Мазалица истиче да га не би зачудило да су извадили оригинално Гутересово писмо и убацили неко које су сами “склепали”.

 

– Задржавање писма, објављивање у јавности прије достављања српском члану Предсједништва БиХ Жељки Цвијановић и превод који не одговара смислу појединих реченица – толико су ситне и провидне шибицарске форе, тако да можемо очекивати да сљедеће писмо доставе у кутији шибица. То би највише одговарало нивоу свијести, поштења и одговорности које показују политичке Сарајлије – рекао је Мазалица Срни.

 

Он је нагласио да таквим потезима даље уништавају оно мало повјерења које Срби, али и Хрвати, имају у заједничку државу и будућност.

 

– Али, слање поруке према вани, према другим државама и најважнијим субјектима међународног права, које су поруке једног политичког и дипломатског дивљаштва и примитивизма, најмање иду у прилог некоме ко се узда у суверенитет и међународни углед БиХ – додао је Мазалица.

 

Истакао је да Република Српска без обзира на писмо и одговор Гутереса, који представља једну техничку функцију у УН и који нема овлаштење да доноси, мијења или тумачи одлуке и акте међународног права, зна да Кристијан Шмит није легалан, јер у Српској има довољно писмених људи који знају да читају Дејтонски споразум.

 

– Да високог представника у БиХ потврђује резолуција Савјета безбједности УН није негирао ни Гутерес. Наравно да, и након ове ујдурме, нећемо признати Кристијана Шмита – поручио је Мазалица.

 

Напоменуо је да је Цвијановићева тражила само такву резолуцију и да није добила одговор ни да је има ни да је нема, те да се ништа није промијенило, као што се није промијенио ни однос политичког Сарајева према Републици Српској.

 

– Не треба да се промијени ни наш степен /не/повјерења према било чему што заједнички дијелимо или бисмо требали да дијелимо на нивоу БиХ -, закључио је Мазалица.

 

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је писмо генералном секретару УН Антонију Гутересу послала поштујући све процедуре, али да су у Министарству иностраних послова и Мисији БиХ при УН прекршили неколико чланова Устава БиХ, више закона и конвенција јер то писмо нису доставили у УН, као ни одговор Гутереса њој.

 

Цвијановићева је појаснила да су писмо Гутереса умјесто њој послали медијима у којима се појавило неколико варијанти тог писма, те истакла да се не може десити да се у преводу писма убаци ријеч која не постоји у оригиналу.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести