НОВОСТИ

Мазалица: Неугодан тренутак за Српску био би прихватање понашања Шмита

08/09/2023

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да неугодни тренуци за Српску могу услиједити само ако се прихвати дјеловање и понашање Кристијана Шмита, истакавши да је интересантно да се он позива на Бечку конвенцију о дипломатским односима која му даје имунитет, а није ни дипломата ни високи представник.

 

 

– Није се позвао на процедуру именовања. Ако се позива на то да је високи представник, не постоји именовање у складу са Дејтонским мировним споразумом, односно у Савјету безбједности УН. Ако се позива на то да је дипломата, Предсједништво БиХ му није дало агреман – појашњава Мазалица, реагујући на изјаву Кристијана Шмита који је рекао да ће сљедеће седмице доћи у Републику Српску, те предсједнику Српске Милораду Додику запријетио да се спреми на неке неугодне тренутке.

Мазалица је напоменуо и да један од чланова Бечке конвенције која забрањује мијешање дипломата у унутрашње ствари земље домаћина.

– Он се мијеша у унутрашње ствари. Наметнуо је одређене законе и мијењао уставно-правни систем у БиХ и у Федерацији БиХ. Смијешне су његове изјаве – истакао је Мазалица.

Он је рекао да вјерује да Република Српска и Министарство унутрашњих послова располажу са довољно капацитета да могу зауставити Шмита.

– Он свакако није дипломата. Мислим да се било каква његова пријетња која се односи на Додика не може остварити и у сваком случају МУП то не може дозволити – истакао је Мазалица за Срну.

Кристијан Шмит рекао је јуче за “Франкфуртер алгемајне цајтунг” да ће сљедеће седмице доћи у Републику Српску, те предсједнику Српске Милораду Додику поручио да се “припреми за неугодне тренутке”.

Шмит је своје планове о доласку у Републику Српску најавио само неколико часова након што је Додик потврдио да је МУП Српске добило инструкције о поступању у случају Шмита, пошто је најављено да ће бити ухапшен и депортован уколико дође у Републику Српску.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести