НОВОСТИ

Мазалица: Одупријети се покушајима укидања Дана Републике

04/01/2024

Посланик у Народној скупштини Српске Срђан Мазалица изјавио је да Дан Републике Српске – 9. јануар има правни, историјски и симболички значај који додатно потврђују сви који хоће да га оспоре, због чега се треба одупријети покушајима његовог укидања.

– Српска ће одбраном 9. јануара додатно потврдити свој интегритет, слободу и самопоштовање. Дан Републике Српске је годишњица зачетка Републике Српске као државе која је призната у Дејтону и као таква наставила да постоји као ентитет у оквиру БиХ – рекао је Мазалица.

 

Он је поводом прослављања Дана Републике Српске – 9. јануара рекао да је Српска основана у миру, те да тај дан није непосредно проузроковао рат нити сукобе.

 

Мазалица је подсјетио да су нешто касније српски представници прихватили мировни план који су муслимански представници одбили, али што је најважније, тај дан је проузрокован покушајима изоловања и елиминације српских представника у институцијама БиХ из одлучивања, што према међународном праву представља довољан основ за стварање језгра будуће државности српског народа на овом простору.

 

– Међутим, иако се често наводи као разлог његовог оспоравања оно што се дешавало у ратним сукобима, Уставни суд БиХ га је оспорио због вјерског карактера, којег он заправо и нема. И да јесте вјерски, то би би био први празник у историји Европе који је оспорио неки суд због вјерског карактера – истакао је Мазалица за Срна.

 

Према његовим ријечима, у готово свим европским државама постоје празници вјерског карактера, док само у Републици Српској то није дозвољено, тим прије што званични назив празника не укључује вјерски предзнак – Свети Стефан.

 

Мазалица је рекао да је аргумент пред Уставним судом БиХ била позивница за обиљежавање која садржи и сатницу литургије са почетком у 9.00 часова.

 

– Ту долазимо до контроверзи и идентитетских противрјечности Бошњака, народа чији су представници и покренули поступак оспоравања овог празника, јер има вјерски карактер. Колико год се уздали у Твртка Првог Котроманића, наводно босанског краља, забиљежено је да се истом свецу Светом Стефану он моли – нагласио је Мазалица.

 

Он је указао да је ово још један доказ да је у изградњи идентитета Бошњака једина константа заправо негирање српског, а заправо њиховог претходног, идентитета, односно не ваља светац којем се моли краљ који је “отац нације”.

 

Мазалица је рекао да заправо и тај краљ словенског имена, српских коријена и хришћанске вјере ваља само због тога што је краљ Босне, а коју настоје да присвоје само за себе.

 

– Зато је у прослављању 9. јануара подједнако важно сачувати и српски идентитет Босне и Котроманића, односно не дати другима да узму оно што нам вијековима припада. Да бисмо сачували 9. јануар, ми морамо сачувати себе и обрнуто. Једно не може без другога и подједнако је важно сачувати правно, али и свечано обиљежити оно што нас издваја од других и што нас покреће на добра дјела, јер то што је Свети Стефан први хришћанин који је страдао за Господа и зато се назива Првомучеником, из колективног система вриједности, постаје и индивидуална карактеристика нашег човјека, а то је да је спреман на жртву ради општег добра – навео је Мазалица.

 

Он је оцијенио да је у данашње вријеме јачања егоизма и индивидуализма, које намеће либерални капитализам и глобализација, којем се Република Српска опире, важно очувати и колективистичке вриједности, јер само оне могу трајно сачувати народе, државе и друштва.

 

Девети јануар слави се као Дан Републике Српске јер је тог датума 1992. године настала под првобитним називом Српска Република БиХ.

 

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести