НОВОСТИ

Мазалица: Они који подржавају Дејтон да подрже вето српског члана Предсједништва

12/10/2023

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да би они који подржавају дејтонски Устав, права и надлежности Српске и противе се страном интервенционизму и колонијалном статусу БиХ требали без размишљања да подрже вето српског члана Предсједништва БиХ.

Мазалица је изјавио Срни да чланови Предсједништва БиХ Денис Бећировић и Жељко Комшић тенденциозно оптужују власти Српске да дјелују супротно садржају Дејтонског споразума, настоје да спроведу сепаратистичку политику и угрожавају мир и сигурност у БиХ, те позивају ОХР да реагује.

 

Према његовим ријечима, овакве оптужбе долазе од оних који воде унитаристичку и политику гажења права Републике Српске и који предлажу неуставни закон о транспорту природног гаса, регулатору и унутрашњем тржишту у БиХ.

 

Мазалица сматра да нико из странака са сједиштем у Републици Српској неће подржати такве тенденциозне ставове у приједлогу закључака које би сви здушно требали одбацити.

 

– Вјерујем да смо сви сагласни да на темељне одредбе Дејтонског мировног споразума и Устава БиХ “атакују”, то јест нападају, управо представници партија из којих долазе Комшић, Бећировић, а онда и поједине западне амбасаде, Уставни суд БиХ и на крају Кристијан Шмит. Позивањем да наводни високи представник, који нема потврду Савјета безбједности УН, реагује, ови закључци представљају негирање суверенитета и свјесно подржавање колонијалног статуса земље – поручио је Мазалица.

 

Он је подсјетио да је на прошлој посебној сједници Народне скупштине Српске на којој се одлучивало о подршци вету српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, опозиција гласала “за”.

 

– Подршка је била широка и послали смо важну поруку да је Народна скупштина Републике Српске коначно мјесто одлучивања, чак и по питању међународних споразума, дакле и спољне политике БиХ. Драго ми је да је опозиција прешала преко неких личних анимозитета и разлика у мишљењима и страначкој припадности и дала подршку Жељки Цвијановић у њеној борби против друга два `де факто` бошњачка члана Предсједништва – додао је Мазалица.

 

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић најавила је покретање виталног ентитетског интереса након што је прегласана на сједници Предсједништва у вези са приједлогом закључка поводом, како је наведено, ескалације напада органа Републике Српске на темељне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка БиХ.

 

Бећировић и Комшић су, прегласавањем српског члана Предсједништва БиХ, усвојили закључак у којем се наводи да је неопходно да се , “с циљем досљедне реализације начела правне сигурности и владавине права, смјеста прекине са ултиматумима, сепаратистичким политикама и нападима на `државу БиХ` и њене институције”.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести