НОВОСТИ

Мазалица: Посјетом Орбана Српска се афирмише на међународном нивоу

23/06/2023

Замјеник шефа Клуба СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица оцијенио је за Срну да је посјета мађарског премијера Виктора Орбана и мађарског министра спољних послова Петера Сијарта институцијама Републике Српске изузетно важна јер се Српска препознаје и афирмише као партнер на међународном нивоу и ставља се у исти ранг са другим сувереним државама.

 

 

– Посјета је важна и јер је ријеч о земљи која је члан ЕУ, а која је пријатељска према Републици Српској и која може бити наш глас у институцијама ЕУ и евентуално уложити вето на одлуке ЕУ које су штетне за Републику Српску – рекао је Мазалица.

 

Он је поновио да су овакве посјете једнако важне као што је био и сусрет предсједника Републике Српске Милорада Додика са руским предсједником Владимиром Путином.

 

Мазалица је нагласио да посјетом мађарских функционера Република Српска има вишеструку корист и на политичком и на привредном плану.

 

– Виктор Орбан је својеврсни неформални лидер свих суверенистичких странака и покрета у Европи и идеолошки борац против глобалистичке идеологије и бирократског тоталитаризма ЕУ. Он окупља многе те снаге из Европе које представљају праву, истинску Европу којој и ми тежимо, али које све мање има у одлукама европских бирократа и лидера који су заправо слуге неолибералног глобализма – истакао је Мазалица.

 

Мазалица је додао да је за Српску важно да стиче пријатеље широм ЕУ.

 

Премијер Мађарске Виктор Орбан и делегација Владе те земље допутовали су јуче у посјету Републици Српској. Премијер Републике Српске Радован Вишковић и мађарски министар спољних послова Петер Сијарто потписали су у Бањалуци Заједничку изјаву о сарадњи Српске и Владе Мађарске у којој двије стране потврђују намјеру да ојачају узајамно корисну сарадњу институција и привредних субјеката.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести