НОВОСТИ

Мазалица: Злочиначко НАТО бомбардовање – континуитет антисрпске политике

04/09/2023

Злочиначко бомбардовање НАТО-а у којем је страдало више стотина недужних војника и цивила представља континуитет антисрпске политике водећих земаља Алијансе, а Република Српска и српски народ у цијелости треба да воде рачуна да ова неправда и жртве никад не буду заборављени, изјавио је Срни посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица.

 

 

Мазалица је подсјетио да је у књизи “Завршити рат” главни преговарач у име САД Ричард Холбрук наводио да су ваздушни удари и ангажовање Америке и НАТО-а били неопходни како би српскy страну натјерали на преговоре.

– Поставља се питање зашто је онда кориштен осиромашени уранијум и да ли су стотине становника бомбардованих подручја који су годинама након тога умирали од малигних обољења били потребни да се створи преговарачка позиција по Холбруку – рекао је Мазалица поводом 9. септембра – Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН.

Он је напоменуо да су Срби грунтовно посједовали већину територије у пријератној БиХ, те да није било потребе да се територија Српске своди на 49 одсто насилним бомбардовањем супротно међународном праву.

Према његовим ријечима, посебно треба узети у обзир и намјештену трагедију на сарајевској пијаци Маркале, за коју никад није доказано да је посљедица граната испаљених са српских положаја, а што је представљало повод за нападе на положаје Војске Републике Српске у којима су страдали и недужни цивили.

– Већи број погинулих цивила током бомбардовања од цивила, нажалост, страдалих на пијаци Маркале, само говори о несразмјеру повода и посљедица. Још ако се узме у обзир да Срби нису били одговорни ни за једно ни за друго, довољни су разлози да ову злочиначку акцију сматрамо неоправданом и бесмисленом – поручио је Мазалица за Срну.

Мазалица је подсјетио и да је НАТО бомбардовао СР Југославију 1999. године након још једног намјештеног догађаја, наводног убиства албанских цивила у Рачку.

– И након што се докаже, а доказало се, да се ради о лажној конструкцији, што је био случај и са Маркалама, да ли ће неко тражити одговорне за лажирање догађаја, за кажњавање одговорних доносилаца одлука о покретању напада без одобрења Савјета безбједности УН, да ли ће се поништити посљедице тих злочиначких акција, Републици Српској вратити изгубљене територије, а Србији Косово и Метохија? Да ли ће услиједити бар извињење од САД и других земаља чланица НАТО-а које су у свему учествовале? – упитао је Мазалица.

Он сматра да нема одговора на ова питања, што само говори о неправди према Србима, која их чека и ако погазе свој понос и приступе том војном савезу.

– Наравно да је један од кључних разлога за војну неутралност тај што нас је НАТО бомбардовао, али свакако треба имати у виду и један континуитет политике тих земаља у наношењу штете Србима у цијелости и смањивању надлежности, аутономије и политичког капацитета Републике Српске – указао је Мазалица.

Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања које су снаге Алијансе извршиле од 30. августа до 14. септембра 1995. године на територији БиХ без одобрења Савјета безбједности УН, обиљежава се 9. септембра.

Током НАТО операције “Намјерна сила” погинуло је 46, а рањено најмање 98 припадника Војске Републике Српске, те пет припадника радне обавезе, подаци су Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и несталих лица. У НАТО бомбардовању Републике Српске погинуло је најмање седам цивила, док је најмање 21 цивил рањен.

Снаге НАТО-а бациле су на Републику Српску укупно 1.026 бомби, међу којима је 13 крстарећих ракета типа “томахавк”, док је укупна тежина баченог експлозива износила око 10.000 тона.

Званичан разлог за бомбардовање Републике Српске било је гранатирање сарајевске пијаце Маркале 28. августа 1995. године, када је Унпрофор без доказа одмах за то оптужио Војску Републике Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести