НОВОСТИ

“Механизам има основе да предузме кораке ради премјештаја Караџића”

09/04/2024

Предсједник Механизма за кривичне судове у Хагу Грасијела Гати Сантана добила је десетине дописа са доказима континуиране тортуре којој је скоро три године изложен први предсједник Републике Српске Радован Караџић и има више него довољно основа да предузме потребне кораке, изјавила је његова кћерка Соња Караџић-Јовичевић.

– Она има више него довољно основа и овлаштења да предузме потребне кораке. Увидом у објављене податке британске Владе, само у Енглеској и Велсу током 2023. године преминуло је више од 400 затвореника – нагласила је Јовичевића.

 

Јовичевићева је истакла да је за здравствено стање Радована Караџића, непружање помоћи, прегледа и адекватне терапије, осим управе британског затвора у коме служи казну, још одговорнији Резидуални механизам трибунала у Хагу.

 

– Они својим одлукама о трансферу затвореника у друге земље сами себе проглашавају `контролним механизмом` услова и околности у којима затвореници служе казну, они које су они осудили и премјестили. Они су и једини који могу и морају да донесу одлуку о премјештају када затвор не испуњава услове које је њима гарантовао – рекла је Јовичевићева.

 

Она је навела да је судија Гати Сантана до сада добила десетине дописа адвоката Горана Петронијевића са наведеним примјерима и доказима континуиране тортуре којој је Радован Караџић изложен већ скоро три године.

 

Указујући на податке британске Владе, Јовичевићева је напоменула да се наводи да је затворски систем претрпан, ресурси оскудни, а правовремена здравствена помоћ често недоступна.

 

– Сами истичу да нису ни опремљени ни способни да испуне одредбе Уговора о преузимању и смјештају осуђеника Хашког трибунала – напоменула је Јовичевића.

 

Чињеница је, каже она, да је Радован УН осуђеник, који служи казну у Британији и да су за његову судбину најодговорнији они који су га тамо послали.

 

– Дакле, госпођо Гати Сантана пробудите се и почните да радите свој посао користећи овлаштења умјесто игнорисања доказа тортуре и покушаја убиства. Савладајте лични страх, користите овлаштења и радите – истакла је Јовичевића.

 

Караџићева кћерка Соња Караџић-Јовичевић рекла је раније Срни да њен отац трпи ужасне болове јер му нису дали неопходне лијекове нити има љекарску помоћ, те да све ово сматра покушајем убиства.

 

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је још крајем октобра 2022. године генералном секретару УН Антонију Гутересу отворено писмо због нехуманог поступања према Караџићу у којем траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

 

Затвор у којем Караџић издржава казну доживотне робије има репутацију једне од најгорих затворских установа у Великој Британији и не испуњава бројне услове који су предвиђени стандардима у већини европских држава.

 

Садашњи предсједник Републике Српске Милорад Додик док је обављао дужност српског члана Предсједништва БиХ затражио је од предсједника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Грасијеле Гати Сантана да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мјере да се заустави затворски терор над Караџићем, који издржава казну доживотног затвора на британском острву Вајт.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести