НОВОСТИ

Милорад Додик: “Систем спољне политике се распао, БиХ немогућа земља”

25/04/2024

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се систем спољне политике БиХ распао, јер амбасадори из бошњачког народа гласају по захтјеву својих политичких партија, а не институција БиХ, оцијенивши да то показује да је БиХ немогућа земља.

 

 

Додик је у вези с тим навео примјер амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије који је без одлуке БиХ поднио резолуцију о Сребреници Генералној скупштини УН.

Предсједник Српске је за Раша тудеј рекао и да се распад система спољне политике БиХ огледа и у томе да Предсједништво БиХ, које је једино надлежно за спољну политику земље, нема јединствен став о пријему самопроглашеног Косова у Савјет Европе, иако БиХ није признала Косово као државу.

Он је упитао како онда неко може да гласа да самопроглашено Косово уђе у неку међународну организацију.

– БиХ се у свему, па и у овом случају показује као немогућа земља. Како онда можете да будете љути на Србију када би она једног дана рекла “добро, пошто ви не поштујете територијални интегритет Србије ево и ми не поштујемо територијални интегритет БиХ и подржавамо независност Републике Српске”. Како би они реаговали, шта би урадили? – упитао је Додик, наводећи да би онда завладала општа хистерија.

Све то, оцијенио је Додик, говори да нема ни унутрашњег, ни регионалног и ни глобалног питања око кога у БиХ не постоје “драматичне и дефинитивне разлике”.

– То је сад ствар БиХ и њеног минималног достојанства и континуитета, али се систем спољне политике БиХ распао – не постоји. Имате амбасадоре по свијету, муслимане, који гласају како каже њихова политичка партија, а не органи БиХ и то говори да се све распало – рекао је Додик.

Говорећи о позицији руских медија у региону, предсједник Републике Српске наводи да Раша тудеј мора да има јаче присуство на Балкану и “да то буде на нашим језицима”.

– Подржавам предсједника /Русије Владимира/ Путина који је недавно рекао да ће се позабавити тиме. Присуство Русије је недовољно – бар није онолико колико би људи то гледали, јер су руски медији објективни, без дневне и ратнохушкачке пропаганде. Мислим да снажније присуство руских медија већ касни, и да га треба инсталирати уз снажну институционалну подршку – закључио је предсједник Српске.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести