НОВОСТИ

Milunović: Sutra obilježavanje 29 godina od zločina u Tuzlanskoj koloni

14/05/2021

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović najavio je da će sutra u Bijeljini biti obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Tuzlanskoj koloni, te je pozvao Tužilaštvo BiH da procesuira zločine nad Srbima u BiH, a jedan od njih je i podmuklo ubistvo 54 vojnika u Tuzli 15. maja 1992. godine.

 

sutra u Bijeljini biti obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Tuzlanskoj koloni

sutra u Bijeljini biti obilježeno 29 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA u Tuzlanskoj koloni

Očigledno je, istakao je Milunović, da Tužilaštvo BiH neće i ne želi da se suoči sa zločinima koji su počinjeni nad Srbima u proteklom ratu.

 

– Međutim, to neće moći tako da traje i pitam ih kojim prioritetom rješavaju predmete koji se kod njih nalaze. Pozivam ih da procesuiraju zločine počinjene nad Srbima, kako bismo mogli da razgovaramo o suživotu u ovoj zemlji – rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

 

Zločin u Tuzli isti je kao onaj u Dobrovoljačkoj ulici

Milunović je naveo da se zločin u Tuzli desio po istom scenariju kao u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici što je pokazalo da hrvatsko-muslimanska strana nije bila spremna na mirno rješavanje problema već je namjeravala da izazove oružani sukob sa Srbima.

 

Prema njegovim riječima, oko 40 ranjenih i zarobljenih vojnika ЈNA je maltretirano, od kojih su petorica i ubijena.

 

– Izet Smajić je pucao u usta Radovanu Krstiću s namjerom da ga ubije. Međutim, Krstić je preživio i danas živi u Bijljeini – naveo je on.

 

Sud BiH je, napomenuo je Milunović, ovaj predmet prabacio na Sud Kantona Tuzla koji je Smajića oslobodio odgovornosti.

 

Jedini osuđeni je Ivan Kolar I to ne za ovaj zločin

 

Kako je naglasio, jedini pravosnažno osuđen u ovom slučaju, i to na godinu i šest mjeseci, je Ivan Koler, ali ne za napad na Tuzlansku kolonu već za maltretiranje i iživljavanje nad ranjenim i zarobljenim licima.

 

Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić rekao je da će u 12.00 časova na groblju Pučile u Bijeljini, gdje su sahranjeni posmrtni ostaci ubijenih u Tuzlanskoj koloni, biti služen pomen i položeni vijenci i cvijeće.

 

Programu obilježavanja trebalo bi da prisustvuju najviši zvaničnici institucija Srpske, predstavnici grada Bijeljina, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska / puka, te nevladinih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести