НОВОСТИ

Минут ћутања у парламенту Српске: Пијетет према свим жртвама рата у сребреничком крају

18/04/2024

Скупштинска расправа о изјештају Међународне комисије за Сребреницу почела је минутом ћутања, у знак пијетете према свим жртвама рата у сребреничком крају.

 

 

Посланик СНСД Срђан Мазалица ову тачку назвао је тешком и поручио да НСРС треба показати да уважава све жртве, а не само Српске.

–Ко убије једног човјека, убио је читав свијет. На тај начин требамо размишљати. Помирење је важно. Једна од ствари која га угрођавају јесте резолуција која се предлаже у УН, из одређених политичких побуда и интереса земаља спонзора те резолуције, које правдају своје учешће у геноцидима широм свијета. Изабрали су геополитички тренутак који је важан њима, а не Бошњацима у БиХ. Резолуција ће оставити тешке посљедице по БиХ јер она наводно треба да игра улогу у процесу помирења у БиХ, али она то управо не ради – рекао је Мазалица у дисклусији на посебној сједници Народне скупштине Српске, пише Српскаинфо.
Срђан Мазалица о закону о имовиниМишљење је да квалификација „геноцид“ у Сребреници није била плод бошњачких тежњи, него да је рођена у круговима западних центара моћи, који су жељели да оперу своје земље „које су починиле највише геноцида“ у свијету.

-Никада нисмо добили пијетет према нашим жртвама од стране других народа у БиХ. Република Српска је изражавала пијетет према сребреничким жртвама. Да није било квалификације тога и Шмитовог наметнутог закона, делегација Владе РС вјероватно би и данас полагала цвијеће жртвама Сребренице – каже Мазалица.
Посланик СДА Рамиз Салкић поручио је да није прихватљив “овај срамни извјештај комисије” о Сребреници.

Он је подсјетио да је Народна скупштина Србије 2010. усвојила Декларацију којом се „најоштрије осуђују злочини извршени над бошњачким становништвом у Сребереници на начин утврђен пред Међународним судом правде“.

-А по том суду 2007. године утврђено је да је Србија одговорна, да није спријечила геноцид – каже Салкић.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести