НОВОСТИ

Мирсад Стрика није случајно изабран за судију у предмету “Додик и Лукић”?

19/10/2023

Бројне су реакције након што је Мирсад Стрика одређен за поступајућег судију у предмету “Милорад Додик и Милош Лукић”, посебно због биографских података из ратног периода.

 

 

Стрика је у поратном периоду био тужилац до 2010. године, када је именован за судију Суда БиХ.

Пресудио је директору СИПА Горану Зупцу, а ослободио министра Драгана Мектића.

У Српској преовладава мишљење да Стрика није случајно одабран да буде судија предсједнику Републике Српске.

Мирсад Стрика – рекао је у исказу Крајишник, осуђен у Зеници 1992. године.

Стрика је један од 13 судија и седам тужилаца који се наводе у Информацији Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина као ратни кадрови који су оптуживали и пресуђивали Србе. Против њих је поднесена пријава ВСТС БиХ, али је одбијена.

– ВСТС је и поред 1.000 страница доказа против тих судија и тужилаца одбио пријаву и рекао да је доставимо на поступање у Тужилаштво ако постоји елемената кривичног дјела. Наравно, ни само Тужилаштво се није очитавало о томе. Постоје докази да је управо Стрика учествовао у монтираним процесима против Срба као судија Окружног војног суда у Зеници и Војног суда у Сарајева, на основу чега су Срби пролазили најгоре облике торитуре – каже Милорад Којић, бивши директор Републичког центра за истраживање рата , ратних злочина и тражење несталих.

У ОХР-у кажу да није на њима да провјеравају наводе из медија о ратној прошлости судије који ће судити предсједнику Републике Српске, упућују нас на ВСТС БиХ. А тај исти ВСТС је 2017. одбио пријаву Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина против више ратних судија и тужилаца који и данас раде у Суду и Тужилаштву. Тако да се круг саршено затворио, биографије опране и постављена сцена да се пресуди предсједник, а тиме и Република Српска.

ПРАТИТЕ НАС

Komentara bez...

Остале Вијести